V zimních měsících přidejte do svého jídelníčku pohanku aneb nejlepší recepty z pohanky

Pohanku znají lidé už od pradávna, ale bylo období, kdy na ni zapomněli a ze svého jídelníčku ji vyřadili. Nyní se vrací na výsluní, a to je jen dobře, protože zvlášť v zimních měsících ji vaše tělo potřebuje. Obsahuje plno důležitých vitamínů, je bohatá na bílkoviny a esenciální aminokyseliny. Připravte si jednoduchý pohankový pokrm plný zdraví i vy.

Pohanka je nenápadná surovina plná zdraví

Pohanka má velmi podobné vlastnosti jako obiloviny. Je vhodná pro celiaky nebo lidi, kteří se ze svého jídelníčku snaží vyřadit lepek, protože je bezlepková. Celkově je velmi prospěšná a do svého menu by ji měli zařadit všichni, kteří se snaží alespoň trochu dodržovat správnou životosprávu, protože je plná vitamínů a jiných tělu prospěšných látek. Má svou typickou vůni a chuť, a proto je nezaměnitelná. Můžete ji považovat za naprostý poklad, protože má všestranné využití.

V kuchyni má široké využití

Nejčastěji v obchodě narazíte na pohankové loupané kroupy. Z nich následně můžete uvařit vynikající slané, ale též sladké jídlo, nebo je například přidat do bramborové polévky. Pohankovou mouku využijete jak k vaření či pečení, tak také k zahuštění pokrmů jako jsou omáčky či polévky. O této surovině by se dalo říct, že je to učiněný poklad. V zimě zajistí pohanka tělu dostatek vitamínů a v létě z ní vykouzlíte osvěžující placičky s čerstvým ovocem z vaší zahrady.

Pohanková kaše je výborná na snídani i večeři

Pohanková kaše je výborným jednoduchým jídlem. Její příprava vám moc času nezabere.

Budete potřebovat

  • 200 g loupané pohanky,
  • 300 ml masového vývaru, ale můžete využít též zeleninový vývar,
  • trochu másla,
  • 4 plátky anglické slaniny,
  • čerstvou pažitku – můžete použít také mraženou pažitku,
  • tvrdý strouhaný sýr na posypání.

Postup přípravy

  1. Pohanku zalijte vývarem a nechte ji hodinu nabobtnat. Pokud chcete dělat kaši na snídani, můžete si to připravit den předem, abyste se tím ráno zbytečně nezdržovali.
  2. Poté tuto směs vařte cca 5 minut a lehce osolte.
  3. Na pánvičce si orestujte plátky anglické slaniny.
  4. Pohanku rozmixujte.
  5. Vzniklou kaši dejte na talíř, nahoru položte plátky opečené slaniny, trochu másla, pažitku a posypte strouhaným sýrem.

Celá příprava vám zabere zhruba 1 hodinu a 15 minut. Pro ozvláštnění můžete přizdobit bílým jogurtem, zakysanou smetanou, zeleninou nebo dušenými houbami.

Autor: Michaela Richterová
ZAVŘÍT