Uvařte si ten nejlepší vegetariánský oběd. Přinášíme vám inspiraci.

Také už jste přejezení masa? Vaše tělo občas jistě ocení, když mu od těch těžkých surovin občas ulevíte a připravíte si čistě vegetariánský oběd. Že ale nemáte ani tušení, jaké vegetariánské jídlo připravit, protože jste jej do teď nikdy nevařila? Inspirujte se našimi vegetariánskými recepty.

Sójové pekingské nudličky s rýží

Doba přípravy receptu:

zhruba 30 minut

Ingredience:

  • 250 sójových nudliček
  • 1 velká cibule
  • 3 stroužky česneku
  • 40 g žampiónů
  • 3 papriky, nejlépe různých barev
  • trocha pórku
  • solamyl na obalení nudliček
  • 3 lžíce sójové omáčky
  • půl bujónu
  • koření k dochucení – koření na mleté maso nebo arabské koření, přidat můžete i chilli
  • sůl, pepř

Postup přípravy:

  1. Připravte sójové nudličky podle návodu, který naleznete na jejich obalu.
  2. Vychladlé nudličky obalte v solamylu.
  3. Veškerou zeleninu nakrájejte na kousky a orestujte ji na pánvi na rozpáleném oleji.
  4. Když je zelenina jemně opečená, přidejte na pánev sójové nudličky a krátce orestujte.
  5. Zalejte směs sójovou omáčkou a přilejte vývar a koření.
  6. Občas zamíchejte a vařte doměkka.
  7. Jídlo podávejte s vařenou rýží, nejlépe se hodí jasmínová.

Tofu na paprice

Doba přípravy receptu:

30 minut

Ingredience:

  • tofu
  • sójová omáčka
  • sójová smetana
  • sladká a pálivá paprika
  • sypký zeleninový bujón
  • sůl, pepř

Postup přípravy:

  1. Tofu nakrájejte na kostky.
  2. Vložte do mísy tofu, papriku a bujón a zamíchejte. Pokapejte sójovou omáčkou.
  3. Opečte tofu s kořením na pánvi.
  4. Když je tofu propečené, přidejte bujón a podlijte vodou. Přidejte sójovou smetanu.
  5. Přidejte koření a nechejte omáčku zredukovat. Pokud si přejete více omáčky, zahustěte smetanovou omáčku jíškou místo vyvaření.
  6. Podávejte s nudlemi nebo rýží.

Květák s modrým sýrem

Doba přípravy receptu:

1 hodina

Ingredience:

  • 1 květák
  • 1 cibule
  • 350 g nivy
  • pár lžic zeleninového vývaru
  • trochu másla
  • trochu kmínu
  • provensálské bylinky
  • sůl

Postup přípravy:

  1. Květák rozeberte na růžičky a krátce povařte na páře.
  2. Cibuli osmahněte na másle.
  3. Do pečicí misky vložte růžičky květáku, osmaženou cibulku, trochu kmínu, sůl a koření.
  4. Na ingredience nastrouhejte nivu.
  5. Směs podlijte vývarem.
  6. Zapékejte ve středně vyhřáté troubě 25 minut.

Hlávkový salát s dresingem z bílého jogurtu doplněný rajčaty, ředkvičkami a další zeleninou

Doba přípravy receptu:

10 minut

Ingredience:

  • hlávkový salát
  • 3 velká rajčata
  • 5 ředkviček
  • 1 kedlubna
  • kousek salátové okurky
  • bílý jogurt
  • 1 stroužek česneku
  • sůl

Postup přípravy:

  1. Všechnu zeleninu důkladně omyjeme.
  2. Salát nakrájíme na úzké nudličky, rajčata na malé kostičky, okurku na malé kousky a kedlubnu můžeme nastrouhat na struhadle.
  3. Vše vložíme do mísy a nachystáme si dresing.
  4. Dresing vytvoříme smícháním bílého jogurtu, soli a propasírovaného česneku.
  5. Přes směs zeleniny přelijeme dresing a podáváme s pečivem.

Cizrna ve žluté kari omáčce

Doba přípravy receptu:

1 hodina

Ingredience:

  • 250 g cizrny
  • 1 rajče
  • 1 paprika
  • 1 cibule
  • 3 stroužky česneku
  • 200 ml vývaru
  • koření – kmín, kurkuma, kari, mletá paprika a chilli
  • sůl a pepř

Postup přípravy:

  1. Cizrnu namočte den dopředu nebo alespoň přes noc. Druhý den ji uvařte doměkka.
  2. Na oleji osmahněte cibuli, kmín, koření a trochu soli.
  3. Až cibule zesklovatí, přidejte cizrnu a zbylé koření. Promíchejte a zalejte vývarem.
  4. Nechejte vařit alespoň 10 minut, poté přidejte nakrájenou zeleninu. Vařte, dokud se vývar téměř nezredukuje.
  5. Podávejte s rýží.

Oříškové cookies

Doba přípravy receptu:

30 minut

Ingredience:

  • 2 vejce
  • půl lžíce prášku do pečiva
  • 4 lžíce čekankového sirupu
  • 2 hrnky mletých oříšků
  • půl hrnku slunečnicových semínek
  • trocha nalámané čokolády
  • trocha koření na perník nebo skořice
  • špetka soli

Postup přípravy:

  1. Rozmixujte vejce.
  2. Přidejte všechny ostatní ingredience a dobře je promíchejte.
  3. Vyjde vám hmota, která je mazlavá a měkká. Pomocí lžičky ji nabírejte a vkládejte na plech vyložený pečicím papírem.
  4. Směs pomocí vidličky namočené ve vodě rozmačkejte zhruba do tvaru kolečka.
  5. Pečte v troubě předehřáté na 180 °C asi 20 minut. Nechejte vychladnout.
  6. Po vychladnutí sušenky skladujte v plastové dóze v suchu a chladnu.

Také už vás chuť na maso úplně přešla?

 

 

 

Autor: Michaela Richterová
zavřít reklamu