Také už jste přejezení masa? Vaše tělo občas jistě ocení, když mu od těch těžkých surovin občas ulevíte a připravíte si čistě vegetariánský oběd. Že ale nemáte ani tušení, jaké vegetariánské jídlo připravit, protože jste jej do teď nikdy nevařila? Inspirujte se našimi vegetariánskými recepty.
Sójové pekingské nudličky s rýží
Doba přípravy receptu:
zhruba 30 minut
Ingredience:
- 250 sójových nudliček
- 1 velká cibule
- 3 stroužky česneku
- 40 g žampiónů
- 3 papriky, nejlépe různých barev
- trocha pórku
- solamyl na obalení nudliček
- 3 lžíce sójové omáčky
- půl bujónu
- koření k dochucení – koření na mleté maso nebo arabské koření, přidat můžete i chilli
- sůl, pepř
Postup přípravy:
- Připravte sójové nudličky podle návodu, který naleznete na jejich obalu.
- Vychladlé nudličky obalte v solamylu.
- Veškerou zeleninu nakrájejte na kousky a orestujte ji na pánvi na rozpáleném oleji.
- Když je zelenina jemně opečená, přidejte na pánev sójové nudličky a krátce orestujte.
- Zalejte směs sójovou omáčkou a přilejte vývar a koření.
- Občas zamíchejte a vařte doměkka.
- Jídlo podávejte s vařenou rýží, nejlépe se hodí jasmínová.
Tofu na paprice
Doba přípravy receptu:
30 minut
Ingredience:
- tofu
- sójová omáčka
- sójová smetana
- sladká a pálivá paprika
- sypký zeleninový bujón
- sůl, pepř
Postup přípravy:
- Tofu nakrájejte na kostky.
- Vložte do mísy tofu, papriku a bujón a zamíchejte. Pokapejte sójovou omáčkou.
- Opečte tofu s kořením na pánvi.
- Když je tofu propečené, přidejte bujón a podlijte vodou. Přidejte sójovou smetanu.
- Přidejte koření a nechejte omáčku zredukovat. Pokud si přejete více omáčky, zahustěte smetanovou omáčku jíškou místo vyvaření.
- Podávejte s nudlemi nebo rýží.
Květák s modrým sýrem
Doba přípravy receptu:
1 hodina
Ingredience:
- 1 květák
- 1 cibule
- 350 g nivy
- pár lžic zeleninového vývaru
- trochu másla
- trochu kmínu
- provensálské bylinky
- sůl
Postup přípravy:
- Květák rozeberte na růžičky a krátce povařte na páře.
- Cibuli osmahněte na másle.
- Do pečicí misky vložte růžičky květáku, osmaženou cibulku, trochu kmínu, sůl a koření.
- Na ingredience nastrouhejte nivu.
- Směs podlijte vývarem.
- Zapékejte ve středně vyhřáté troubě 25 minut.
Hlávkový salát s dresingem z bílého jogurtu doplněný rajčaty, ředkvičkami a další zeleninou
Doba přípravy receptu:
10 minut
Ingredience:
- hlávkový salát
- 3 velká rajčata
- 5 ředkviček
- 1 kedlubna
- kousek salátové okurky
- bílý jogurt
- 1 stroužek česneku
- sůl
Postup přípravy:
- Všechnu zeleninu důkladně omyjeme.
- Salát nakrájíme na úzké nudličky, rajčata na malé kostičky, okurku na malé kousky a kedlubnu můžeme nastrouhat na struhadle.
- Vše vložíme do mísy a nachystáme si dresing.
- Dresing vytvoříme smícháním bílého jogurtu, soli a propasírovaného česneku.
- Přes směs zeleniny přelijeme dresing a podáváme s pečivem.
Cizrna ve žluté kari omáčce
Doba přípravy receptu:
1 hodina
Ingredience:
- 250 g cizrny
- 1 rajče
- 1 paprika
- 1 cibule
- 3 stroužky česneku
- 200 ml vývaru
- koření – kmín, kurkuma, kari, mletá paprika a chilli
- sůl a pepř
Postup přípravy:
- Cizrnu namočte den dopředu nebo alespoň přes noc. Druhý den ji uvařte doměkka.
- Na oleji osmahněte cibuli, kmín, koření a trochu soli.
- Až cibule zesklovatí, přidejte cizrnu a zbylé koření. Promíchejte a zalejte vývarem.
- Nechejte vařit alespoň 10 minut, poté přidejte nakrájenou zeleninu. Vařte, dokud se vývar téměř nezredukuje.
- Podávejte s rýží.
Oříškové cookies
Doba přípravy receptu:
30 minut
Ingredience:
- 2 vejce
- půl lžíce prášku do pečiva
- 4 lžíce čekankového sirupu
- 2 hrnky mletých oříšků
- půl hrnku slunečnicových semínek
- trocha nalámané čokolády
- trocha koření na perník nebo skořice
- špetka soli
Postup přípravy:
- Rozmixujte vejce.
- Přidejte všechny ostatní ingredience a dobře je promíchejte.
- Vyjde vám hmota, která je mazlavá a měkká. Pomocí lžičky ji nabírejte a vkládejte na plech vyložený pečicím papírem.
- Směs pomocí vidličky namočené ve vodě rozmačkejte zhruba do tvaru kolečka.
- Pečte v troubě předehřáté na 180 °C asi 20 minut. Nechejte vychladnout.
- Po vychladnutí sušenky skladujte v plastové dóze v suchu a chladnu.
Také už vás chuť na maso úplně přešla?