Uvařte si ten nejlepší vegetariánský oběd. Přinášíme vám inspiraci.

Přidat na Seznam.cz Přidejte si náš web na hlavní stránku seznam.cz

Také už jste přejezení masa? Vaše tělo občas jistě ocení, když mu od těch těžkých surovin občas ulevíte a připravíte si čistě vegetariánský oběd. Že ale nemáte ani tušení, jaké vegetariánské jídlo připravit, protože jste jej do teď nikdy nevařila? Inspirujte se našimi vegetariánskými recepty.


Sójové pekingské nudličky s rýží

Doba přípravy receptu:

zhruba 30 minut

Ingredience:

  • 250 sójových nudliček
  • 1 velká cibule
  • 3 stroužky česneku
  • 40 g žampiónů
  • 3 papriky, nejlépe různých barev
  • trocha pórku
  • solamyl na obalení nudliček
  • 3 lžíce sójové omáčky
  • půl bujónu
  • koření k dochucení – koření na mleté maso nebo arabské koření, přidat můžete i chilli
  • sůl, pepř

Postup přípravy:

  1. Připravte sójové nudličky podle návodu, který naleznete na jejich obalu.
  2. Vychladlé nudličky obalte v solamylu.
  3. Veškerou zeleninu nakrájejte na kousky a orestujte ji na pánvi na rozpáleném oleji.
  4. Když je zelenina jemně opečená, přidejte na pánev sójové nudličky a krátce orestujte.
  5. Zalejte směs sójovou omáčkou a přilejte vývar a koření.
  6. Občas zamíchejte a vařte doměkka.
  7. Jídlo podávejte s vařenou rýží, nejlépe se hodí jasmínová.

Tofu na paprice

Doba přípravy receptu:

30 minut

Ingredience:

  • tofu
  • sójová omáčka
  • sójová smetana
  • sladká a pálivá paprika
  • sypký zeleninový bujón
  • sůl, pepř

Postup přípravy:

  1. Tofu nakrájejte na kostky.
  2. Vložte do mísy tofu, papriku a bujón a zamíchejte. Pokapejte sójovou omáčkou.
  3. Opečte tofu s kořením na pánvi.
  4. Když je tofu propečené, přidejte bujón a podlijte vodou. Přidejte sójovou smetanu.
  5. Přidejte koření a nechejte omáčku zredukovat. Pokud si přejete více omáčky, zahustěte smetanovou omáčku jíškou místo vyvaření.
  6. Podávejte s nudlemi nebo rýží.

Květák s modrým sýrem

Doba přípravy receptu:

1 hodina

Ingredience:

  • 1 květák
  • 1 cibule
  • 350 g nivy
  • pár lžic zeleninového vývaru
  • trochu másla
  • trochu kmínu
  • provensálské bylinky
  • sůl

Postup přípravy:

  1. Květák rozeberte na růžičky a krátce povařte na páře.
  2. Cibuli osmahněte na másle.
  3. Do pečicí misky vložte růžičky květáku, osmaženou cibulku, trochu kmínu, sůl a koření.
  4. Na ingredience nastrouhejte nivu.
  5. Směs podlijte vývarem.
  6. Zapékejte ve středně vyhřáté troubě 25 minut.

Hlávkový salát s dresingem z bílého jogurtu doplněný rajčaty, ředkvičkami a další zeleninou

Doba přípravy receptu:

10 minut

Ingredience:

  • hlávkový salát
  • 3 velká rajčata
  • 5 ředkviček
  • 1 kedlubna
  • kousek salátové okurky
  • bílý jogurt
  • 1 stroužek česneku
  • sůl

Postup přípravy:

  1. Všechnu zeleninu důkladně omyjeme.
  2. Salát nakrájíme na úzké nudličky, rajčata na malé kostičky, okurku na malé kousky a kedlubnu můžeme nastrouhat na struhadle.
  3. Vše vložíme do mísy a nachystáme si dresing.
  4. Dresing vytvoříme smícháním bílého jogurtu, soli a propasírovaného česneku.
  5. Přes směs zeleniny přelijeme dresing a podáváme s pečivem.

Cizrna ve žluté kari omáčce

Doba přípravy receptu:

1 hodina

Ingredience:

  • 250 g cizrny
  • 1 rajče
  • 1 paprika
  • 1 cibule
  • 3 stroužky česneku
  • 200 ml vývaru
  • koření – kmín, kurkuma, kari, mletá paprika a chilli
  • sůl a pepř

Postup přípravy:

  1. Cizrnu namočte den dopředu nebo alespoň přes noc. Druhý den ji uvařte doměkka.
  2. Na oleji osmahněte cibuli, kmín, koření a trochu soli.
  3. Až cibule zesklovatí, přidejte cizrnu a zbylé koření. Promíchejte a zalejte vývarem.
  4. Nechejte vařit alespoň 10 minut, poté přidejte nakrájenou zeleninu. Vařte, dokud se vývar téměř nezredukuje.
  5. Podávejte s rýží.

Oříškové cookies

Doba přípravy receptu:

30 minut

Ingredience:

  • 2 vejce
  • půl lžíce prášku do pečiva
  • 4 lžíce čekankového sirupu
  • 2 hrnky mletých oříšků
  • půl hrnku slunečnicových semínek
  • trocha nalámané čokolády
  • trocha koření na perník nebo skořice
  • špetka soli

Postup přípravy:

  1. Rozmixujte vejce.
  2. Přidejte všechny ostatní ingredience a dobře je promíchejte.
  3. Vyjde vám hmota, která je mazlavá a měkká. Pomocí lžičky ji nabírejte a vkládejte na plech vyložený pečicím papírem.
  4. Směs pomocí vidličky namočené ve vodě rozmačkejte zhruba do tvaru kolečka.
  5. Pečte v troubě předehřáté na 180 °C asi 20 minut. Nechejte vychladnout.
  6. Po vychladnutí sušenky skladujte v plastové dóze v suchu a chladnu.

Také už vás chuť na maso úplně přešla?

 

 

 

čas: 30 min
počet porcí: 15

Ingredience

1. 2 vejce
2. půl lžíce prášku do pečiva
3. 4 lžíce čekankového sirupu
4. 2 hrnky mletých oříšků
5. půl hrnku slunečnicových semínek
6. trocha nalámané čokolády
7. trocha koření na perník nebo skořice
8. špetka soli

Postup přípravy

1 Rozmixujte vejce.
2 Přidejte všechny ostatní ingredience a dobře je promíchejte.
3 Vyjde vám hmota, která je mazlavá a měkká. Pomocí lžičky ji nabírejte a vkládejte na plech vyložený pečicím papírem.
4 Směs pomocí vidličky namočené ve vodě rozmačkejte zhruba do tvaru kolečka.
5 Pečte v troubě předehřáté na 180 °C asi 20 minut. Nechejte vychladnout.
6 Po vychladnutí sušenky skladujte v plastové dóze v suchu a chladnu.
Autor: Michaela R.
Přidat na Seznam.cz Přidejte si náš web na hlavní stránku seznam.cz
Share on facebook
Sdílet na Facebooku
Share on twitter
Sdílet na Twitteru

Ještě jste nečetli

Mohlo by Vás zajímat

Články pro Vás

Potvrzuji, že odesláním tohoto formuláře vyjadřuji svůj souhlas s Všeobecnými smluvními podmínkami a beru na vědomí tyto Zásady zpracování osobních údajů společnosti VARIETY STYLE s.r.o.