Uvařte si pravé italské risotto. Aby bylo dokonalé, musíte dodržovat několik zásad

My, Češi, vaříme rizoto, Italové zase risotto – a rozdíl v těchto jídlech je obrovský, i když oba pokrmy jsou samozřejmě z rýže. Kdo někdy ochutnal pravé italské risotto, určitě nám dá za pravdu. Je to skutečný rozdíl, Italové totiž vědí, jak na to. Chcete si udělat lahodné a krémové risotto i vy doma? Pak se musíte držet několika zásad.

Za stálého míchání

Zapomeňte na pytlíkovou rýži, kterou máte uvařenou za pár minut. S risottem si budete muset trošku více pohrát. Základem italského risotta je vždy nadrobno nakrájená cibulka, která se připravuje na másle. Ke všemu se přidává rýže, která se nejprve krátce osmahne. Pak už jen stačí přilít vývar, vodu nebo jinou tekutinu, ale po troškách. Přitom se neustále musí rýže míchat. Docela si máknete, ale výsledek rozhodně stojí za to!

Aby bylo risotto skutečně to pravé ořechové, dbejte i na výběr rýže. Nejlepším druhem je rýže Carnaroli.

Recept na pravé italské risotto

Příprava vám zabere cca hodinu a vystačí pro 4 strávníky.

Suroviny:

  • 300 gramů kvalitní rýže,
  • 400 gramů zmraženého hrášku,
  • 80 gramů slaniny nebo italské pancetty,
  • 1 větší cibule,
  • máslo,
  • olivový olej,
  • 2 deci bílého vína,
  • 750 ml vývaru – může být zeleninový nebo masový, podle chuti,
  • petrželka,
  • sůl a pepř,
  • strouhaný sýr na ozdobu – nejlépe parmazán.

Postup:

  1. Jako první si dáme uvařit hrášek a připravíme si vývar. Ten je na podlévání rýže, takže jaký zvolíte, je jen na vaší chuti.
  2. Poté si nakrájíme najemno cibulku a slaninu. Na másle necháme cibulku zpěnit, přidáme slaninu a petrželku, nejlépe čerstvou.
  3. Poté je čas přidat rýži. Tu byste měli několik minut osmahnout – je to poměrně důležitý krok, neustále se ale musí míchat.
  4. Po pár minutách přilijeme víno a necháme ho odpařit, opět pořád mícháme. Až se víno odpaří, budeme přidávat vývar, nejprve ale jen jednu naběračku.
  5. Rýže se musí pořád míchat, postupně pak do sebe bude vstřebávat tekutinu.
  6. Po deseti minutách přilijeme opět trošku vývaru a zase pečlivě mícháme.
  7. Konzistence risotta by měla být vláčná, hustá a na první pohled kašovitá, dejte ale pozor, ať to s množstvím vývaru nepřeženete, rýže by měla všechnu tekutinu vstřebat.
  8. Nakonec stačí přidat připravený hrášek, promíchat, risotto dochutit solí a pepřem, pro krémovější chuť je možné přidat trošku olivového oleje nebo kousek másla.
  9. Nakonec ještě posypeme risotto strouhaným parmazánem a můžeme podávat!

Autor: Michaela Richterová
zavřít reklamu