Uvařte si buřtguláš podle receptu našich babiček

Buřt guláš patří k nejčastěji vařeným jídlům v českých domácnostech – a není se čemu divit. Je nejen chuťově výborný, ale také velmi levný. I když je guláš původně maďarské jídlo a má mnoho variant, buřtguláš už má u nás dlouhou historii, a tak si u nás získal své místo na slunci. Ochutnejte ho i vy a stane se nedílnou součástí vašeho jídelníčku.

Gulášových variací je nespočet

Klasický guláš je původně maďarské jídlo a jeho základní suroviny jsou cibule, paprika a vepřové nebo hovězí maso. Vzniklo však už bezpočet variací této speciality – a dalo by se říct, že každý kraj má svůj specifický typ guláše. Mezi nejznámější guláše u nás rozhodně můžeme zařadit:

  • Kotlíkový guláš – klasický masový guláš, který se nezahušťuje.
  • Hlívový guláš – zde je místo masa použitá hlíva ústřičná.
  • Václavkový guláš – výborný guláš uvaříte i z václavek.
  • Bramborový neboli takzvaný buřtguláš.
  • Buřt guláš je časově nenáročné a levné jídlo

Buřtguláš jednoznačně patří mezi nejčastěji vařená jídla v českých domácnostech, a určitě si najde čestné místo též ve vaší kuchyni. Příprava je velmi jednoduchá, časově nenáročná, a náklady na suroviny jsou oproti klasickému guláši výrazně nižší. Obrovskou výhodou tohoto pokrmu je také to, že si ho můžete dochutit podle vlastních představ. Zda do něj přidáte více cibule, brambor, či dokonce použijete mrkev nebo papriku, vůbec nehraje roli. Důležité je, aby vám chutnal.

Budete potřebovat:

  • Uzeninu – použijte cokoli, co máte doma. Klobásu, točený salám, párky nebo buřty.
  • 6 brambor větší velikosti,
  • 2 klasické cibule střední velikosti,
  • olej,
  • 2 stroužky česneku,
  • sůl a pepř,
  • sladkou mletou papriku, podle chuti můžete použít i pálivou mletou papriku,
  • majoránku,
  • 250 ml smetany na vaření,
  • hladkou mouku na zahuštění.

Postup přípravy

  1. Uzeninu a brambory nakrájejte na malé kousky a cibuli nadrobno.
  2. Ve větším hrnci zpěňte cibuli do zlatova, orestujte na ni uzeninu a přidejte sůl a pepř.
  3. Rozetřete česnek se solí.
  4. Až je uzenina v hrnci opečená, přidejte sladkou i pálivou papriku a poté zalijte vařící vodou.
  5. Přidejte nakrájené brambory, utřený česnek, majoránku a vařte do té doby, než brambory změknou.
  6. Poté ve smetaně rozšlehejte trochu hladké mouky a přidejte do guláše, aby dobře zhoustl a zároveň byl jemný.
  7. Podávejte s čerstvým chlebem.

Tipy a triky na závěr

  • Sladkou a pálivou papriku nerestujte příliš dlouho, nebo zhořkne.
  • Žádného koření se nebojte a dejte ho poměrně hodně. Guláš tak získá skvělou chuť i barvu.
  • Pokud se vám bude zdát guláš stále řídký, můžete smíchat hladkou mouku s vodou a dodatečně jej více zahustit.
  • Tento pokrm je nejlepší druhý den, až se jeho chuť pořádně rozleží.

Skvělý a léty osvědčený recept našich babiček určitě chytne za srdce i vás – a nikdy ho nebude dost. Vždy se k němu budete rádi vracet. Zvlášť teď v zimních měsících, kdy vás i zahřeje.

Autor: Michaela Richterová
ZAVŘÍT