Rostou. Víme, jaké houby trhat, a prozradíme i TOP recepty

Vlhké léto má jednu výhodu – a tou je hojný výskyt hub. Už jste vyrazili na louky a do lesa pro svůj úlovek? Pokud ne, rovnou vám prozradíme, jaké houby patří mezi ty nejchutnější, a také si nenecháme pro sebe léty prověřené TOP recepty, se kterými bude houby milovat i jejich zarytý odpůrce. Mňam!

Ideální podmínky

Zatímco jiné roky čekáme až do srpna, kdy se můžeme vypravit s nesměle malým košíkem na houby, letos už je možné si nosit domů plné koše voňavého pokladu. Pokud nejste milovníci hub, ale pouze je rádi sbíráte, doporučujeme čerstvý úlovek ihned v sušáku na ovoci nebo v troubě usušit – a v zimě v polévce jako když najde.

Sušené houby mají pro své výrazné aroma své nezastupitelné místo i v dobré a poctivé bramboračce, hodí se i pod hovězí a vepřové maso. Pojďte se s námi podívat na houbaři prověřené chuťovky, které na vás teď v lese čekají.

Nejlepší chuťově, a přitom takové popelky

Jako popelku v českých houbařských proutěných košících lze rozhodně označit babku. Tato houba bývá považována za obyčejnou, protože roste téměř všude. Přitom když si ji usušíte, její aroma je rozhodně vítanější, než u hřibu pravého. Taktéž v polévce a při dalších úpravách babka vyniká.

Nepřehlédněte: Dejte si meloun, vaše zdraví vám poděkuje. Proč je tak prospěšný?

Další výtečnou houbou jsou modráky neboli modrající hřiby. Ty je třeba znát, jelikož je možno je zaměnit s modrajícím hřibem satanem. Modráky jsou chuťově velmi výtečné, a vyniknou například v houbové omáčce nebo při použití pod maso.

Másláky, žluťáky

Záleží z jakého jste kouta naší republiky. Máslákům nebo žluťákům se oficiálně říká velmi vznešeně – klouzek sličný. Velmi chutná houba má typickou žlutou nebo oranžovou barvu, a roste kromě lesa i na loukách. Právě nyní je jejich výskyt velmi hojný, a tak se může stát, že si domů donesete hned několik košů.

Až je doma budete mít, můžete si pogratulovat. Klouzky mají vynikající chuť, a oceníte je nejen při aktuální úpravě, ale i usmažené na sádle a následně zamražené, kdy vám poslouží jako skvělé dochucení hovězího nebo vepřového masa.

Kozáky a křemenáče

Máte v plánu procházku v březovém hájku? Možná tam naleznete také pořádný houbařský úlovek! Kozáky a křemenáče se skvěle hodí k sušení a mají velmi výtečnou chuť. Až je vysušíte, rozemelte je v mlýnku a máte to nejlepší houbové koření na světě! Tuto úpravu milují i zarytí odpůrce slizovitých hub.

Přejeme vám dobrou chuť!

Autor: Michaela Richterová
Tagy: ,
zavřít reklamu