Přírodní kosmetické vychytávky, které lidé používají už od pradávna

Přemýšleli jste někdy, jestli lidé v dávných dobách používali nějakou kosmetiku, a pokud ano, tak jakou? Láska ke kráse existuje už od dob prvního člověka, a díky různým kulturám a jejich trikům si můžeme dnes dopřávat spoustu přírodních produktů, které se starají o naše těla.

Peeling pomocí soli

Staří Egypťané používali hrubozrnnou sůl k odstranění odumřelých kožních buněk, což je dodnes velmi jednoduchý, přirozený a osvěžující způsob peelingu. Pozor si dejte, aby se sůl nedostala do očí, zřejmě by to moc příjemné nebylo.

Med a mléko

Pleťové masky jsou používány po mnoho staletí. Staří Egypťané používali směs medu a mléka, aby pokožku změkčili a zabránili vzniku vrásek.

Henna

I Egypťané si své tělo nechali rádi ozdobit různými znaky. Už v té době využívali rostlinného barviva z henny. Konec konců, to můžete využít i v dnešní době, pokud nejste příznivci trvalého tetování.

Prášek z rýžových otrub

Ve starověkém Japonsku byl prášek z rýžových otrub používán jako jemný a levný exfoliátor. Ani dnes se nic nezměnilo, často je pro své přirozené a jemné účinky využíván.

Kukuřice

U peelingů ještě zůstaneme. Indiáni používali zase mletou kukuřici k odstranění odumřelé kůže.

Koupele z mořských řas

Keltské ženy v Irsku si užívaly relaxační koupel v lázních plných mořských řas. Mořské řasy obsahovaly éterické oleje prospěšné pro jemnou pokožku. Ještě dnes tam najdeme několik těchto tradičních lázní.

Aloe, agáve a indický fík

Domorodí Američané ze Západu také žili na horkém a suchém místě, stejně jako Egypťané. Rostlina aloe, která roste v tropickém podnebí, byla do Spojených států přivezena před 300 lety. Předtím ji zastupovala rostlina zvaná agave, používána k udržení měkkosti a rehydrataci pokožky. Na východním pobřeží používali rodilí Američané olej ze semen pichlavé hrušky neboli indického fíku, aby si udržovali vlasy čisté, zdravé a silné.

Olivový olej

Není žádným překvapením, že účinky olivového oleje využívali lidé již ve starověkém Řecku. Ti používali olivový olej k ochraně své pokožky před slunečními paprsky. Antimikrobiální síla olivového oleje je dnes dobře známa.

Bambucké máslo

Jednou z nejvíce oblíbených ingrediencí, která se hojně využívá i v dnešní kosmetice, je bambucké máslo, které lidé ze západní Afriky sklízeli ze stromu a používali jej ke zvlhčení pokožky po mnohá staletí.

A co vy? Používáte také přírodní kosmetiku?

Autor: Michaela Richterová
ZAVŘÍT