Připravte si rychlý oběd: Pečený chřest skvěle chutná a je zdravý

Chřest je u nás velmi oblíbený a není se čemu divit. Jeho chuť je jedinečná, a navíc má řadu pozitivních účinků na naše zdraví. Stačí k němu přidat jen pár dalších surovin a můžete si připravit lahodný oběd či večeři.

Šťavnaté stonky chřestu

U chřestu je nejdůležitější jeho čerstvost, jen díky tomu si zachová příjemnou chuť, křehkost a šťavnatost. Při nákupu proto dbejte na to, abyste vybrali neohebný chřest, ve svazku by měl mezi sebou lehce vrzat. Nejlepší je samozřejmě zpracovat ho hned, jak si ho přinesete z obchodu, ovšem v případě, že ho potřebujete skladovat, hodí se znát pár tipů, jak na to. Nejlepší je zabalit svazek do vlhké utěrky a tu uložit do chladničky. Chřest by však neměl ležet déle než tři dny.

Zelený chřest je nejoblíbenějším druhem, jelikož má jemnou slupku, takže se nemusíte zbavovat velkého množství hořkých dřevitých částí. Zakoupit můžete také fialový chřest, který je podobný tomu zelenému. Posledním druhem je bílý chřest, je specifický tím, že je pěstován bez přístupu světla, díky čemuž získává svou typickou barvu.

Výhodou chřestu je, že neobsahuje tuk, takže nemá velké množství kalorií. Naopak je však skvělým zdrojem vlákniny a důležitých vitamínů a minerálních látek. Díky obsaženým živinám snižuje hladinu cholesterolu a podporuje zdraví srdce a cév. Vitamin E posiluje imunitní systém, chřest má navíc také protizánětlivé účinky.

Je přírodním zdrojem kyseliny listové, která je důležité hlavně pro těhotné ženy. Celkově však tato zelenina působí blahodárně na celé naše tělo, přičemž všechny tyto pozitivní účinky jsou ještě doplněny její skvělou chutí. Chřest si můžete připravit na mnoho různých způsobů, jedním z nich je právě zapečený chřest s pórkem a bramborami.

Recept na pečený chřest

Doba přípravy 45 minut, 4 porce

Suroviny:

  • svazek zeleného chřestu (zhruba 500 g),
  • 300 g menších brambor,
  • 1 pórek,
  • 80 g šalotky,
  • 2 vajíčka,
  • 100 g slaniny, případně vepřového boku,
  • 250 ml smetany ke šlehání,
  • snítky čerstvého tymiánu,
  • sůl a pepř.

Postup přípravy:

  1. Brambory očistěte a dejte je v celku i se slupkou vařit na zhruba 15 minut, neměli by být zcela měkké.
  2. Chřest očistěte a zbavte ho zdřevnatělých částí. Nakrájejte pórek na menší kousky, šalotku na měsíčky.
  3. Uvařené brambory nakrájejte na kolečka a smíchejte je s ostatní zeleninou. Vzniklou směs dejte do zapékací mísy.
  4. Smetanu smíchejte s vajíčky, solí, pepřem a lístky tymiánu a zalijte jí zeleninu v zapékací míse.
  5. Pečte v troubě předehřáté na 180 °C po dobu zhruba 25 minut.
  6. Ze slaniny krájejte tenké plátky, poté je osmahněte na pánvi. Využijete ji k ozdobení hotového pokrmu, případně můžete využít i vypečený tuk k polití hotové zeleniny.

Chřest si můžete připravit na mnoho různých způsobů. V tomto receptu se skvěle snoubí jeho chuť s ostatními surovinami a příprava je navíc snadná a rychlá.

Autor: Michaela Richterová
zavřít reklamu