Přichází doba grilování: Připravte si na grilu neodolatelně dobrá kuřecí křidýlka v medové marinádě

Asi každý má rád grilování na zahradě s rodinou a přáteli, v létě si těchto chvil jistě užijeme dosyta. Ke grilování patří nejen zábava, ale především dobré jídlo a nejlépe maso. I když se může zdát, že na kuřecích křídlech ho moc není, opak je pravdou. I kuřecí křídla mohou být výtečná, jak je správně připravit? Vsaďte na jednoduchou, ale hříšně dobrou marinádu.

Zužitkujte všechno

Ještě, než se pustíte do nakládání a přípravy receptu, křidýlka si naporcujte. Každé kuřecí křídlo má totiž celkem tři části.

  1. Na té první, která se nachází u prsního svalu kuřete, je masa nejvíce.
  2. Pak přichází užší část, na které je ale pořád masa dost.
  3. Ta třetí část se nazývá špička a maso neobsahuje žádné.

A právě tyto špičky lze snadno odříznout. Proč to dělat? Když si křídla takto naporcujete, budete pak konzumovat už jen masitou část křídel a lépe se vám to bude jíst. Navíc špičky se pak stejně vyhazují, což je škoda. Když je odříznete ještě před tím, než křídla připravíte, můžete si je schovat do mrazáku a později je využít na přípravu vývaru.

Medová kuřecí křidýlka z grilu

Recept na 4 porce, doba přípravy 60 minut + doba nakládání 2 hodiny.

Suroviny:

  • 1 kg kuřecích křídel,
  • 3 lžíce oleje,
  • 2 lžíce hořčice,
  • 3 lžíce medu,
  • grilovací koření.

Postup:

  1. Nejprve si kuřecí křidýlka omyjeme a popřípadě naporcujeme.
  2. Připravíme si marinádu tak, že v míse smícháme olej, hořčici, med – a podle chuti přisypeme grilovací koření. Dochutit můžeme popřípadě i bylinkami.
  3. Do větší nádoby naskládáme křidýlka a přilijeme všechnu marinádu tak, aby byla křídla rovnoměrně potřená.
  4. Necháme alespoň 2 hodiny odpočívat v chladu.
  5. Poté si rozpálíme gril a na něm budete křídla grilovat. Během grilování křídla otáčíme, pokud nám marináda zbyla, můžeme je ještě dodatečně potírat.

Křídla se samozřejmě dají dělat i v troubě, v tom případě je nejprve pečeme při 180 stupních a na posledních pár minut troubu zesílíme na 220 stupňů. Po celou dobu opět křídla hlídáme, otáčíme je, aby byla rovnoměrně propečená.

Kůže by měla mít krásně karamelovou barvu a můžeme ihned podávat.

Grilovaná křídla chutnají nejlépe s čerstvým chlebem a se zeleninovým salátem.

Autor: Michaela Richterová
ZAVŘÍT