Pečené kuře s citrónem a rozmarýnem se skvěle hodí na svátečně prostřený stůl

Blíží se jaro a s ním jsou i spojené velikonoční oslavy, kdy se navzájem navštěvují nejen rodiny, ale i blízcí kamarádi. A tak je mnohdy složité vymyslet jídlo, které jste pro své milované doposud neudělali. Letos už nad tím přemýšlet nemusíte. Vyzkoušejte pečené kuře s citrónem a rozmarýnem. Tento recept je originální a chuťově výborný.

Nízkokalorické jídlo, které se hodí ke každé příležitosti

Pečené kuře s citrónem a rozmarýnem je skvělé jídlo na jakoukoliv oslavu, ale potěší vás kdykoli na něj budete mít chuť. Je to poměrně zdravé jídlo – a jedna porce obsahuje pouhých 546 kalorií. Všechny, kteří se snaží přeměnit tuk ve svalovou hmotu, jistě zaujme, že obsahuje 52 g bílkovin a jen 5,4 g cukru. Za zmínku také stojí obsah sodíku, který je na 347,4 mg. Sodík pomáhá regulovat tekutiny v lidském těle.

Tipy, bez kterých se neobejdete

Kuře patří k oblíbenému druhu masa, ale přesto musíte dodržet pár základních rad, aby bylo toto maso skutečně výborné.

  • Kuřecí maso se rádo vysušuje, proto ho nezapomínejte často podlévat.
  • Další trik, aby bylo maso krásně vláčné, je ho prošpikovat slaninou. Ta během pečení pustí šťávu a mastí kuře zevnitř.
  • Kuře nejprve pečte v zavřené nádobě ve středně vyhřáté troubě. Ke konci nádobu otevřete a zvyšte teplotu na maximum. Dosáhnete tak skvěle křupavé kůrky.

Pečené kuře s citrónem a rozmarýnem

Na přípravu 6 porcí budete potřebovat:

  • 6 kuřecích čtvrtek,
  • 1 lžičku olivového oleje,
  • 1 větší cibuli,
  • 1 citrón,
  • 8 stroužků česneku,
  • 4 větvičky čerstvého rozmarýnu,
  • ¼ šálku olivového oleje,
  • ½ lžičky soli,
  • ½ lžičky čerstvě mletého pepře.

Pracovní postup

  1. Nejprve si předehřejte troubu na střední stupeň, nebo zhruba na 180 ˚C.
  2. Ve velké míse smíchejte čtvrtky kuřete, nakrájenou cibuli na plátky nebo kostičky, česnek a citrón na tenké plátky, čerstvý rozmarýn a lžičku olivového oleje.
  3. Celou směs posypte solí a čerstvě mletým černým popřípadě barevným pepřem.
  4. Kuřecí směs přemístěte do pečící misky, přidejte 5 lžic vody a uzavřete ji.
  5. Pečte v předehřáté troubě zhruba 45 minut bez toho, abyste misku otevřeli.
  6. Potom odstraňte víko misky, zvyšte teplotu alespoň na 230 ˚C a pečte do té doby, než se na povrchu kuřete udělá křupavá kůrka. Co 3 minuty kuřecí čtvrtky přelijte výpekem, který se v míse utvořil.

K pečenému kuřeti s citrónem a rozmarýnem se skvěle hodí šťouchané brambory a zelný salát s octovou zálivkou. Celý recept vám zabere zhruba 70 minut času.

Autor: Michaela Richterová
ZAVŘÍT