Ovesná kaše s borůvkami: Skvělou a zdravou snídani si připravte den předem

Ráno spěcháte do práce a nemáte čas zaobírat se přípravou kvalitní a zdravé snídaně. Ušetřete cenné ranní minuty a energetickou bombu, která vás dobře nakopne do nového dne, si připravte den předem. Ovesné vločky bez vaření s borůvkami jsou výbornou volnou – a toto skvělé ovoce je i plné vitamínů a antioxidantů.

Borůvky jsou zdravé

Borůvky byste do svého jídelníčku měli zařadit pravidelně, a to hned z několika důvodů:

  • Jsou bohaté na vitamín C, ten zvyšuje imunitu organismu a chrání ho i před kardiovaskulárními onemocněními.
  • Antioxidanty v borůvkách zlepšují paměť, chrání před nemocemi a umí i snižovat záněty.
  • Borůvky bojují i proti rakovině, protože obsahují pigmenty. Ty také snižují krevní tlak a hladinu cholesterolu.
  • Před Parkinsonovou chorobou pro změnu chrání flavonoidy.
  • Ženy používají borůvky i jako skvělý přípravek na hubnutí.

Ovesné vločky s borůvkami bez vaření

Na přípravu jedné porce budete potřebovat:

  • ½ hrníčku polotučného vlažného mléka,
  • ¼ hrníčku ovesných vloček,
  • ¼ hrníčku bílého nebo řeckého jogurtu,
  • 2 lžičky chia semínek,
  • 2 lžičky lesního medu,
  • 1 lžičku mleté skořice,
  • ¼ hrníčku čerstvých borůvek, ale můžete použít i mražené.

Pracovní postup

  1. Smíchejte polotučné mléko, ovesné vločky, obyčejný bílý či řecký jogurt, chia semínka, lesní med a skořici v menší uzavíratelné míse.
  2. Víkem mísu zakryjte a suroviny uvnitř pořádně protřepejte, dokud se všechny ingredience uvnitř pořádně nepromísí.
  3. Odstraňte víko a přidejte čerstvé borůvky. Ty jen lehce vmíchejte do směsi, abyste je nerozmačkali.
  4. Poté opět mísu uzavřete a dejte alespoň na 8 hodin odležet do lednice nebo na chladné místo. Teplota by neměla být vyšší jak 10˚ C.
  5. Ráno jen dejte směs do misky, můžete ozdobit dalšími borůvkami nebo lístky čerstvé máty.

Tato skvělá snídaně vám zabere maximálně 5 minut času, plus pár hodin na odležení. Ráno se už s přípravou nemusíte zdržovat a rovnou se můžete pustit do jídla.

Autor: Michaela Richterová
zavřít reklamu