Nic vám nepřipomene dětství víc, jak dokonalé buchtičky s krémem

Také si pamatujete na dny, kde se na talíři před vámi objevily dukátové buchtičky s krémem? Byla to lahoda, kterou milovaly všechny děti. V dospělosti jste na tento báječný oběd možná trochu zapomněli, a tak je nejvyšší čas vrátit se alespoň v mysli do dětských let a znovu ochutnat tu báječnou sladkou chuť.

Buchtičky s krémem vyžadují mírnou zručnost

Udělat dokonalý oběd v podobě dukátových buchtiček s krémem bývá mnohdy oříšek, na kterém si vyláme zuby nejedna hospodyňka. Lekat se však tohoto receptu nemusíte. V zásadě se jedná o stejný technologický postup, jako u přípravy plněných buchet. Jen těsto na tyto buchtičky bude o něco vláčnější a vlhčí. Nenechte se zaskočit tím, že bude možná i trochu lepit. To je totiž hlavní základ úspěchu, který potřebujete.

Dukátové buchtičky

Na přípravu tohoto skvělého dětského receptu pro 6 osob budete potřebovat:

Těsto:

  • 3 hrnky polohrubé mouky,
  • ¾ hrnku teplého plnotučného mléka,
  • 4 lžíce cukru krupice,
  • 4 lžíce rozpuštěné Hery na pečení nebo jiného tuku,
  • ½ kostky čerstvého droždí,
  • 1 celé vejce velikosti M,
  • malou špetka soli,
  • 1 vanilínový cukr,
  • trochu čerstvě nastrouhané citrónové kůry z bio citrónu, můžete však použít kůru sušenou.

Krém:

  • 650 ml plnotučného mléka,
  • 1 vanilkový pudink v prášku,
  • 3-4 lžíce cukru krupice,
  • 1 lžíci tmavého rumu.

Pracovní postup

  1. Nejprve si vyrobte kvásek. Droždí rozdrobte do menší misky, posypte plnou lžící cukru a zalijte trochou teplého mléka.
  2. Ve větší míse smíchejte prosátou polohrubou mouku s malou špetkou soli, zbytkem krupicového cukru, vanilínového cukru a citrónovou kůrou.
  3. Všechny ingredience promíchejte opravdu důkladně.
  4. Až poté přidejte na malé kousky nakrájenou Heru, vzniklý kvásek a zbytek plnotučného mléka, do kterého předem rozšleháte celé vejce.
  5. Postupně vypracujte hladké těsto, celou mísu přikryjte utěrkou, aby těsto neokoralo a nechte na teplejším místě kynout alespoň půl hodiny.
  6. Po vykynutí přemístěte těsto na pomoučený vál. Znovu ho propracujte a začněte tvořit malé buchtičky.
  7. Ty vkládejte na předem vymaštěný plech těsně vedle sebe. Klidně je můžete i mírně přimáčknout.
  8. Pečte dozlatova v troubě předem rozehřáté na 200 ˚C.
  9. Mezitím si připravte krém.
  10. 500 ml plnotučného mléka dejte do kastrolu a pomalu přiveďte skoro k varu. Ve zbytku mléka zašlehejte pudinkový prášek, cukr krupici a tmavý rum. Až mléko v hrnci bude skoro vařit, přilijte k němu za stálého míchání tuto směs.
  11. Od pudinku neodcházejte a snažte se ho neustále míchat. Vařte ho, dokud nezhoustne.
  12. Nakonec rozdělte buchtičky do hlubších talířů a přelijte je připraveným pudinkem.

Buchtičky s krémem, které vám zaberou zhruba hodinu a půl času, možná nebudete dělat na oběd často, ale vždy, když se objeví na talíři, potěší všechny členy domácnosti.

Autor: Michaela Richterová
zavřít reklamu