Také si pamatujete na dny, kde se na talíři před vámi objevily dukátové buchtičky s krémem? Byla to lahoda, kterou milovaly všechny děti. V dospělosti jste na tento báječný oběd možná trochu zapomněli, a tak je nejvyšší čas vrátit se alespoň v mysli do dětských let a znovu ochutnat tu báječnou sladkou chuť.
Buchtičky s krémem vyžadují mírnou zručnost
Udělat dokonalý oběd v podobě dukátových buchtiček s krémem bývá mnohdy oříšek, na kterém si vyláme zuby nejedna hospodyňka. Lekat se však tohoto receptu nemusíte. V zásadě se jedná o stejný technologický postup, jako u přípravy plněných buchet. Jen těsto na tyto buchtičky bude o něco vláčnější a vlhčí. Nenechte se zaskočit tím, že bude možná i trochu lepit. To je totiž hlavní základ úspěchu, který potřebujete.
Dukátové buchtičky
Na přípravu tohoto skvělého dětského receptu pro 6 osob budete potřebovat:
Těsto:
- 3 hrnky polohrubé mouky,
- ¾ hrnku teplého plnotučného mléka,
- 4 lžíce cukru krupice,
- 4 lžíce rozpuštěné Hery na pečení nebo jiného tuku,
- ½ kostky čerstvého droždí,
- 1 celé vejce velikosti M,
- malou špetka soli,
- 1 vanilínový cukr,
- trochu čerstvě nastrouhané citrónové kůry z bio citrónu, můžete však použít kůru sušenou.
Krém:
- 650 ml plnotučného mléka,
- 1 vanilkový pudink v prášku,
- 3-4 lžíce cukru krupice,
- 1 lžíci tmavého rumu.
Pracovní postup
- Nejprve si vyrobte kvásek. Droždí rozdrobte do menší misky, posypte plnou lžící cukru a zalijte trochou teplého mléka.
- Ve větší míse smíchejte prosátou polohrubou mouku s malou špetkou soli, zbytkem krupicového cukru, vanilínového cukru a citrónovou kůrou.
- Všechny ingredience promíchejte opravdu důkladně.
- Až poté přidejte na malé kousky nakrájenou Heru, vzniklý kvásek a zbytek plnotučného mléka, do kterého předem rozšleháte celé vejce.
- Postupně vypracujte hladké těsto, celou mísu přikryjte utěrkou, aby těsto neokoralo a nechte na teplejším místě kynout alespoň půl hodiny.
- Po vykynutí přemístěte těsto na pomoučený vál. Znovu ho propracujte a začněte tvořit malé buchtičky.
- Ty vkládejte na předem vymaštěný plech těsně vedle sebe. Klidně je můžete i mírně přimáčknout.
- Pečte dozlatova v troubě předem rozehřáté na 200 ˚C.
- Mezitím si připravte krém.
- 500 ml plnotučného mléka dejte do kastrolu a pomalu přiveďte skoro k varu. Ve zbytku mléka zašlehejte pudinkový prášek, cukr krupici a tmavý rum. Až mléko v hrnci bude skoro vařit, přilijte k němu za stálého míchání tuto směs.
- Od pudinku neodcházejte a snažte se ho neustále míchat. Vařte ho, dokud nezhoustne.
- Nakonec rozdělte buchtičky do hlubších talířů a přelijte je připraveným pudinkem.
Buchtičky s krémem, které vám zaberou zhruba hodinu a půl času, možná nebudete dělat na oběd často, ale vždy, když se objeví na talíři, potěší všechny členy domácnosti.