Nechoďte nakupovat, udělejte si pořádek ve spíži a uvařte těstoviny s rajčatovou pastou a olivami

Konečně se den začal prodlužovat a slunce venku více svítit. Zima pomalu odeznívá a na dveře už klepe jaro. Je nejvyšší čas udělat si po zimě pořádek nejen v osobních věcech, ale i ve spíži. Určitě tam najdete plno přes zimu zapomenutých surovin, z nichž se dá vyčarovat báječný oběd nebo večeře. Jen pořádně prohledejte všechny kouty.

Nenakupujte, ale prohledejte komoru

Odložte jednou nákup a nejprve se podívejte pořádně do vaší spíže, co všechno v ní máte schované. Většina lidí totiž neustále doplňuje zásoby a často se pak stává, že se na něco dobrého zapomene. Začátek jara je ideální doba k tomu, udělat v komoře pořádek a spotřebovat i věci, kterých byste si normálně ani nevšimli, že je máte uložené. Určitě najdete spoustu těstovin, mouky nebo rýže. To samé platí i o naditém mrazáku nebo lednici.

V mrazáku bude určitě také pár zapomenutých dobrot

V mrazáku určitě narazíte na borůvky nebo jahody ještě z minulého léta, a tak je nejvyšší čas z nich udělat například koláč k nedělnímu obědu. Zamraženou pažitku nebo petrželku už pomalu také nebudete potřebovat, protože vám za chvíli na zahrádce poroste čerstvá, a tak ji můžete směle použít do jakéhokoliv jídla. Těstoviny, které jste našli zapadlé v koutě vaší komory, lze připravit snad na tisíc způsobů.

Těstoviny s rajčatovou pastou a olivami

Na přípravu vynikajících těstovin pro 4 osoby budete potřebovat:

  • 3 lžíce olivového oleje,
  • 50 g strouhanky,
  • 3 stroužky česneku,
  • 1 snítek rozmarýnu,
  • 2 konzervy sardinek v rostlinném oleji,
  • 500 g rajčatové pasty, nebo 1 větší rajčatový protlak,
  • 50 g černých oliv,
  • 350 g těstovin jako jsou kolínka, špagety nebo tagliatelle,
  • čerstvá nebo mražená pažitka,
  • 25 g parmazánu.

Pracovní postup

  1. Na pánvi rozehřejte olej a nejprve mírně opražte strouhanku.
  2. Poté přidejte trochu oleje, česnek, a chvíli ho opékejte, aby se rozvoněl.
  3. Přemístěte do mísy a nechte vychladnout.
  4. Ve velkém hrnci nechte vařit osolenou vodu.
  5. Znovu si připravte pánev s rozehřátým olejem, přidejte natrhaný rozmarýn a sardinky.
  6. Během opékání sardinky vařečkou rozmělněte na malé kousky.
  7. Přidejte nadrobno pokrájené olivy, rajčatovou pastu a vařte 10 minut.
  8. Mezitím ve vroucí vodě, kterou jste si připravili ve velkém kastrolu, uvařte těstoviny. Až budou měkké, tak je sceďte.
  9. Těstoviny dejte na talíř, přelijte je připravenou omáčkou a posypte nastrouhaným parmazánem a pažitkou.

Celá příprava tohoto lahodného pokrmu vám zabere maximálně 25 minut a hodí se nejen k obědu, ale též k večeři.

Autor: Michaela Richterová
zavřít reklamu