Dýně nemusíte jíst jen na podzim: Krémová polévka z máslové dýně chutná vždy

Dýně sice považujeme za symbol podzimu, kdy je nejen vyřezáváme, ale také konzumujeme, polévku z dýně si ale můžete připravit kdykoliv a v jakémkoliv ročním období. Dýně je snadná na přípravu a takovou krémová polévka z máslové dýně je hotová opravdu za chviličku. Navíc vám bude chutnat i za studena.

Jak vybírat dýně?

Dýní je na trhu celá řada a je někdy těžké se zorientovat v tom, která se hodí na přípravu polévek. Nejlepší polévky jsou z dýní Hokaido a právě z máslové dýně, vhodná je ale i dýně muškátová. Chuťově připomínají obvykle batáty, polévka je z nich vždy nasládlá a pro svou zajímavou chuť se dýně výborně hodí i pro přípravu pomazánek.

V obchodě poznáte zralou dýni podle slupky, ta musí být pevná a také bez viditelných kazů. Dýně se jinak do našeho jídelníčku rozhodně hodí, jsou totiž dietní a obsahují velké množství vlákniny, vitamínů a minerálních látek. Pokud máte svou zahrádku, určitě si na ni dýni vysaďte. Při skladování na suchém místě totiž i dlouho vydrží, a tak můžete mít svou zásobu.

Krémová polévka z máslové dýně

Recept na 4 porce, doba přípravy 45 minut.

Suroviny:

  • 1 máslová dýně,
  • máslo,
  • 1 cibule,
  • 500 ml vývaru (může být masový, zeleninový nebo popřípadě z bujónu),
  • 1 zakysaná smetana,
  • sůl, pepř a muškátový oříšek.

Postup:

  1. Oloupeme si cibuli i dýni. Dýni pokrájíme na kostičky a cibuli najemno.
  2. Ve větším hrnci si rozpustíme kousek másla a přisypeme cibuli i dýni. Krátce osmahneme a přilijeme připravený vývar.
  3. Necháme dýni dusit po dobu asi 15 minut, aby nám změkla.
  4. Poté dýni z plotny odstavíme, necháme krátce vychladnout a rozmixujeme ji.
  5. Vznikne nám dýňový krém, do kterého vmícháme zakysanou smetanu, promícháme, a nakonec dochutíme solí, pepřem a špetkou muškátového oříšku podle chuti.

Tip: Pro milovníky ostřejší chuti můžeme přidat i špetku mletého chilli. Polévka se jinak může ozdobit ještě lžičkou zakysané smetany až při podávání. A výborně chutná, když se také posype praženými semínky, například dýňovými, slunečnicovými nebo mandlovými plátky.

Autor: Michaela Richterová
zavřít reklamu