Cena másla neustále roste, tak proč si ho nevyrobit sami doma? Má to hned několik výhod. Domácí máslo je daleko levnější než to kupované z obchodu, víte přesně, co obsahuje, a hlavně je chuťové naprosto skvělé. Nemusíte se bát, že výroba másla je náročný postup a zabere vám příliš mnoho času. Je tomu totiž právě naopak.
Výhody domácího másla
Každý gurmán vám jistě řekne, že není nic lepšího než doma vyrobené máslo. A není se čemu divit. Má to hned několik výhod.
- Můžete si být jistí tím, co jíte – budete mít přehled o všech ingrediencích, které do něj dáte.
- Jako surovina navíc vám vznikne podmáslí, které je k nezaplacení – podmáslí obsahuje nízké procento tuku a skvěle se s ním vaří.
- Různé chutě – máslo, které si sami připravíte, můžete dochutit například bylinkami nebo čímkoli, co máte rádi.
- Je levnější.
- Bude vás to bavit – je to zábava, kterou musíte vyzkoušet alespoň jednou za život.
Co budete k výrobě potřebovat
Nemusíte se bát, že byste si museli před výrobou domácího másla pořizovat drahé stroje, a tak navyšovat jeho cenu. Jednoduše si vystačíte s klasickým tyčovým mixérem nebo šlehačem, který má doma každý. K tomu budete potřebovat ještě obyčejný cedník, případně igelitové rukavice. Ale to jen v případě, že by vám vadilo mít mastné ruce. A v neposlední řadě musíte mít kvalitní alespoň 30% smetanu.
Domácí máslo
Výroba másla vám zabere zhruba 15 minut vašeho času. A na přípravu 200 g domácího másla budete potřebovat:
- 500 ml smetany.
Na smetaně nešetřete a kupujte jen tu nejlepší. Je sice o něco dražší, ale její kvalita vám cenu rozhodně vynahradí. Při nákupu si dejte také pozor na to, aby byla pasterizovaná.
Pracovní postup
- Připravte si velkou mísu na šlehání a vlijte do ní smetanu.
- Nejprve se vám bude tvořit tuhá šlehačka. V ten moment nepřestávejte šlehat, ale stále pokračujte až do doby, kdy se jednotná šlehačková konzistence začne proměňovat v kousky malých hmot. To je první fáze, kdy začíná vznikat máslo.
- Celý obsah slijte přes cedník, abyste oddělili hmotu od vzniklého podmáslí.
- Rukama hmotu vymačkejte, aby byla co nejméně vodová.
- Hmotu dejte znovu do mísy, a ještě chvíli ji šlehejte, poté ji opláchněte pod studenou vodou.
- Znovu už vzniklé máslo promačkejte rukama, abyste odstranili co nejvíce vody – a tento postup opakujte tak 4x. Takto vám vznikne naprosto čisté máslo, které si dochutíte čímkoliv, čím chcete.
Nakonec už stačí máslo jen vytvarovat do požadovaného tvaru a uložit do čisté misky. Skladujte v lednici.