Domácí máslo je učiněný poklad v kuchyni. Jak si jej připravit?

Cena másla neustále roste, tak proč si ho nevyrobit sami doma? Má to hned několik výhod. Domácí máslo je daleko levnější než to kupované z obchodu, víte přesně, co obsahuje, a hlavně je chuťové naprosto skvělé. Nemusíte se bát, že výroba másla je náročný postup a zabere vám příliš mnoho času. Je tomu totiž právě naopak.

Výhody domácího másla

Každý gurmán vám jistě řekne, že není nic lepšího než doma vyrobené máslo. A není se čemu divit. Má to hned několik výhod.

  • Můžete si být jistí tím, co jíte – budete mít přehled o všech ingrediencích, které do něj dáte.
  • Jako surovina navíc vám vznikne podmáslí, které je k nezaplacení – podmáslí obsahuje nízké procento tuku a skvěle se s ním vaří.
  • Různé chutě – máslo, které si sami připravíte, můžete dochutit například bylinkami nebo čímkoli, co máte rádi.
  • Je levnější.
  • Bude vás to bavit – je to zábava, kterou musíte vyzkoušet alespoň jednou za život.

Co budete k výrobě potřebovat

Nemusíte se bát, že byste si museli před výrobou domácího másla pořizovat drahé stroje, a tak navyšovat jeho cenu. Jednoduše si vystačíte s klasickým tyčovým mixérem nebo šlehačem, který má doma každý. K tomu budete potřebovat ještě obyčejný cedník, případně igelitové rukavice. Ale to jen v případě, že by vám vadilo mít mastné ruce. A v neposlední řadě musíte mít kvalitní alespoň 30% smetanu.

Domácí máslo

Výroba másla vám zabere zhruba 15 minut vašeho času. A na přípravu 200 g domácího másla budete potřebovat:

  • 500 ml smetany.

Na smetaně nešetřete a kupujte jen tu nejlepší. Je sice o něco dražší, ale její kvalita vám cenu rozhodně vynahradí. Při nákupu si dejte také pozor na to, aby byla pasterizovaná.

Pracovní postup

  1. Připravte si velkou mísu na šlehání a vlijte do ní smetanu.
  2. Nejprve se vám bude tvořit tuhá šlehačka. V ten moment nepřestávejte šlehat, ale stále pokračujte až do doby, kdy se jednotná šlehačková konzistence začne proměňovat v kousky malých hmot. To je první fáze, kdy začíná vznikat máslo.
  3. Celý obsah slijte přes cedník, abyste oddělili hmotu od vzniklého podmáslí.
  4. Rukama hmotu vymačkejte, aby byla co nejméně vodová.
  5. Hmotu dejte znovu do mísy, a ještě chvíli ji šlehejte, poté ji opláchněte pod studenou vodou.
  6. Znovu už vzniklé máslo promačkejte rukama, abyste odstranili co nejvíce vody – a tento postup opakujte tak 4x. Takto vám vznikne naprosto čisté máslo, které si dochutíte čímkoliv, čím chcete.

Nakonec už stačí máslo jen vytvarovat do požadovaného tvaru a uložit do čisté misky. Skladujte v lednici.

Autor: Michaela Richterová
ZAVŘÍT