Lia Kees: Jak čelit neúspěchu?

Život nás testuje, provokuje, jako by doslova zkoušel, co vydržíme. Chvíle radosti a momenty velkolepého úspěchu mohou zničehonic vystřídat dny pochmurné, kdy máme pocit, že se nám jednoduše nic nedaří. Do cesty nám může přijít leccos. Vykolejení ze zajetého režimu, rozchod s partnerem, zrada přátel, ztráta zaměstnání či řada jiných nepříjemných záležitostí. Rozdíl mezi lidmi úspěšnými a mezi „ lúzry“ spočívá v tom, jak si s takovými situacemi dokáží poradit. Dokáží-li obstát, odměna je nemine. Nechají-li se zlomit, život jim ještě přiloží.

Jak se k takovým nepříjemným událostem stavíte vy? Jaké fráze používáte, když je popisujete? Jsou to věty typu: „Momentálně se mi nedaří, ale zvládnu to. Nedám se,“ nebo se utápíte v sebelítosti a pláčete: „Já chudinka, všechno se spiklo proti mně.“

Další zkouška přišla do cesty i mně. Co zkouška, spíše solidní hurikán! Dařilo se mi, vycházela mi focení i publikace v mezinárodních magazínech, přibývalo klientek na koučink, navíc jsem byla v neuvěřitelně skvělé formě. Nic z toho mi však nestačilo. Byla jsem hladová, chtěla jsem ještě víc. Jako bych si ničeho nevážila. Cítila jsem, jak mě ovládá vlastní ego a okázalá arogance. Doslova to nade mnou přebíralo kontrolu.

Jednoho večera přišel zlom.. Vše se začalo sypat jako domeček z karet. Naplánovaný hezký večer s mými děvčaty se obrátil v další bulvární peklo, které bylo opět a znovu vyvoláno zkreslenými informacemi od bývalého partnera. První vlnu hnusu, veřejného lynče, jsem ustála za podpory mých nejbližších celkem statečně. Tentokrát už to však byla poslední kapka. Publikovala jsem tedy některá temná fakta ze svého soukromí, čímž jsem přilila olej do ohně. Příspěvky druhé strany však zmizely, když vyšla najevo pravda. Nicméně další „kauza“ už byla vytvořena. O zábavu pro veřejnosti již bylo opět postaráno. Desítky neznámých lidí se do mne znovu opíraly a strefovaly hanlivými komentáři. Tuto skupinku podpořila i jedna z mých bývalých kamarádek, která v sobě dlouho nosila zášť a skrytou závist vůči mé osobě, což sama potvrdila, neb situaci korunovala větou: „zasloužíš si to, všechno ti to patří!“

Druhá skupina lidí stála na mé straně. Jejich slova pochopení a podpory mne hřála u srdce. Svírala mě však zároveň úzkost. Potýkala jsem se zas a znovu s pocity zrady, zklamání a křivdy. Moje produktivita rázem klesla a pochmurná nálada zahalila do stínu vše kolem mne. Najednou jsem vše viděla v temných barvách. Následovalo období absolutního ticha. Spolupráce, se kterou jsem počítala, byla zrušena, nových klientek nepřibývalo a původní okruh přátel se mi zcela rozpadl. Ani forma nebyla tak ukázková jako o měsíc dříve. Život mi dal jasně najevo „Stop. Udělej si pauzu. Začni znovu. Jdeš špatným směrem.“

V tu chvíli jsem měla dvě možnosti. Utápět se v sebelítosti a začít svůj smutek zapíjet a zajídat. Nebo vnímat celou situaci jako námět k inspiraci, jako jednu z životních lekcí, ve které jsem obstála, a jako impuls k novému, mnohem lepšímu začátku.

Slova nejbližší a pro mě nejdůležitější osoby, mojí mámy, mi vždy zní v hlavě: „Tak ukaž, co je v tobě. Přestaň kňourat. Život není o každodenní radosti.“ Přemýšlela jsem a nechávala jsem situaci rozvinout se. Pocity úzkosti i strachu ustoupily, chuť znovu psát, motivace věnovat se sobě i své práci je zpět. Mimo jiné mi do života přišly noví lidé – ti správní. Tací, vedle kterých mám chuť se rozvíjet, pracovat na sobě a na svých projektech.

Každý z nás máme ve svém životě zkoušky a trápení. Nic však není tak horké, jako se na první pohled zdá. Každý problém a situace se dají zvládnout, probudíte-li v sobě toho správného ducha.

foto: archiv Lia Kees

Čím dál více mne iritují slabé osobnosti, které neustále kňourají, jak je život nefér. Život je naopak velmi fér. Není jednoduchý, ale je fér. Jdeme-li si za svým nehledě na občasné pády a přešlapy, bohatě nás odmění. Zastavíme-li se a půjdeme ke dnu, nikdo nám z něj nepomůže. Ba naopak! Někteří budou mít obrovskou radost z našeho pádu, obzvlášť osoby dámského pohlaví.

Proto se nenechte zastavit negativními událostmi. Nic netrvá věčně. Postavte se k nezdarům čelem a poučte se z nich. Vyjdete z takové zkušenosti silnější, než jste doposud byla.

Opět se vám začne dařit – věřte tomu. A ve chvíli, kdy se vám dařit začne – važte si toho! Važte si dobrých a inspirativních lidí a blahobytu. Upřímně si ho važte. Milujte své tělo a chovejte se k němu s úctou – dávejte mu jen to nejlepší.

Utvořte si okruh přátel, lidí, kteří vás inspirují a motivují k lepším výsledkům a kteří ve vás věří! Zapomeňte na ty, kteří vám připomínají vaše nezdary, s úsměvem vzpomínají na vaše dřívější přešlapy, skrytě vám závidí a posléze následují Vaše kroky.

Miluji citáty, a proto si zde dovolím jeden zmínit: Když chcete létat s orly, přestaňte plavat s kachnami. (Harv Eker)

Nechte proto všechny ty kachny v jejich smradlavém rybníčku plném plevelu a bláta.

Vylétněte raději nahoru, za lepšími obzory a vyhlídkami!

Obklopte se pouze těmi lidmi, kteří jsou ve vašich očích v něčem úspěšní. Podnikněte takovou změnu i za cenu krátkého období samoty. Ti správní lidé si vás posléze najdou. Věřte tomu.

Přestaňte si stěžovat, prostě přestaňte! Nezůstávejte zaseknutá v sebelítosti déle, než je třeba. Dokažte sama sobě, že na to máte. A dokažte to všem, kteří by Vás rádi viděli na dně! Probuďte v sobě dravost. A život Vás bohatě odmění! To mi věřte:-)

Autorský text | foto: archiv Lia Kees

Autor: Lia Kees
zavřít reklamu