Vyzkoušejte tresku sous vide s chilli, česnekem a cherry rajčaty s koriandrovým máslem

Ryby by měly do vašeho jídelníčku patřit, protože jsou velmi zdravé a prospěšné pro váš organismus. Vyzkoušejte skvělý recept tresku sous vide s chilli, česnekem a cherry rajčaty s koriandrovým máslem. Cizího slova sous vide se nebojte, je to pouze kuchařská metoda, která propůjčí masu ještě lepší a plnou chuť.

Co to je sous vide

Toto slovo, které pochází z francouzštiny, je jednoduchá kuchařská metoda. Potraviny, nejčastěji maso, ryby, zelenina nebo ovoce, se připravují ve vzduchotěsném umělohmotném obalu ve vodní lázni. Teplota pošírování musí být nižší než bod varu, aby se surovina neuvařila a nepřišla o všechny vitamíny. Díky této metodě je pak maso, ryby nebo zelenina šťavnatější, má přirozenou chuť a zachovanou texturu. Potraviny sous vide jsou jednoduše lepší.

Další výhody metody sous vide

Potraviny připravované touto metodou mají široké možnosti využití:

  • Snáze je připravíte, díky tomu vznikne ekonomická úspora v energiích.
  • Nemění vzhled, barvu ani vůni, a dokonce v sobě uchovává i všechny živiny.
  • Je úspora i v surovinách. Například takto předpřipravené maso má následně minimální váhový úbytek.

Treska sous vide s chilli, česnekem a cherry rajčata s koriandrovým máslem

Na přípravu tohoto pokrmu pro 4 osoby budete potřebovat:

  • 50 g změklého másla,
  • 1 lžíci mletého chilli,
  • 2 lžíce nejlépe čerstvého koriandru,
  • 2 stroužky česneku,
  • 4 kusy tresky,
  • 4 sáčky na tepelnou přípravu sous vide,
  • 120 g pikantní klobásy,
  • 300 g cherry rajčat,
  • 1 lžíci čerstvé nasekané petrželky,
  • 200 g bílých fazolí,
  • kůru z 1 citronu,
  • 1 lžíci olivového oleje.

Pracovní postup

  1. Smíchejte změklé máslo, chilli, koriandr a 1 stroužek česneku, který jste si předem rozdrtili.
  2. Vezměte klobásu, tu potřete připravenou směsí, zabalte ji do fólie a nechte v lednici odležet.
  3. Každý kus tresky dejte do sáčku sous vide – a na každý kus ryby dejte 2 tenké plátky másla. Poté sáček utěsněte.
  4. Bílé fazole vložte taktéž do sáčku sous vide, přidejte nakrájený stroužek česneku, citronovou kůru a olivový olej. Dochuťte jemně solí a čerstvě mletým pepřem. Obsah sáčku pečlivě uzavřete.
  5. Vyjměte klobásu z lednice, nakrájejte ji na tenké plátky a na středně velké pánvi ji osmahněte dozlatova, aby byla křupavá. Přidejte rozpůlená rajčata a vařte, dokud nebudou měkká. Nakonec vmíchejte petrželku.
  6. Nastavte troubu na 60–65 ˚C. Všechny sáčky v ní nechte ohřívat 8–10 minut.
  7. Poté položte na talíř směs s klobásou, navrch dejte tresku a přelijte ji fazolemi.

K takto připravené rybě, jejíž příprava vám zabere zhruba 30 minut času, se skvěle hodí rozpékaná bageta nebo toustový chléb.

Autor: Michaela Richterová
zavřít reklamu