Irský chléb je vynikající pochoutka nejen k jídlu, ale můžete ho konzumovat i samostatně. Pro svou jednoduchou přípravu ho zvládnou udělat nejen profesionální kuchaři, ale i amatéři. Nemusíte čekat na vykynutí, odpadne vám hnětení a nebudete se starat ani o to, zda je chléb dobře vytvarovaný. Stačí těsto promíchat, nalít na plech a upéct.
Chléb kyne chemicky
Irský chléb je trochu jiný, než na jaký jste zvyklí, a nepotřebujete k němu žádné kvasnice. K tomu, aby pěkně vyběhl, se používá soda. A celý princip spočívá v tom, že jedlá soda reaguje s něčím kyselým, jako je například podmáslí. Vytvoří se oxid uhličitý, který se z těsta snaží uniknout, a tak směs začne stoupat. Říká se tomu takzvané chemické kynutí. Proto má také blíže ke koláčům či buchtám než k pravému chlebu tak, jak jej znáte.
Rady, aby se dílo podařilo
Než se pustíte do samotné přípravy irského chleba, přečtěte si pár rad, které vám ulehčí následnou práci s těstem.
- Lepkavé těsto – těsto má být trochu lepkavé, ale pokud se špatně hněte, přidejte trochu mouky.
- Rozinky a rybíz – originální recept je s rozinkami, ale když je vyměníte za rybíz, neprohloupíte. Dodá chlebu vynikající chuť a nebude tak sladký.
- Dortová forma – chléb upečete na klasické litinové pánvi, ale klidně použijte dortovou nádobu a efekt to bude mít stejný.
- Cukr – pokud nechcete používat cukr, můžete v tomto receptu použít náhražku v podobě umělého sladidla – a na výslednou chuť to nebude mít žádný vliv.
Irský chléb
Na výrobu skvělého irského chleba budete potřebovat:
- ½ hrníčku cukr krupice,
- 4 hrníčky polohrubé mouky,
- 1 prášek do pečiva,
- 1 lžičku jedlé sody,
- ¾ lžičky soli,
- 3 hrníčky rozinek, ale můžete použít například i rybíz,
- 2 vejce,
- ½ hrníčku podmáslí,
- trochu oleje,
- 1 zakysanou smetana.
Pracovní postup
- Předehřejte si troubu na 175 °C a vymažte litinovou pánev olejem. Můžete použít i dortovou formu.
- Ve větší míse smíchejte mouku, cukr, prášek do pečiva, jedlou sodu, sůl a rozinky.
- V malé misce smíchejte podmáslí a zakysanou smetanu. Obsah vmíchejte do větší misky, kde máte nachystané sypké suroviny.
- Ze všech surovin udělejte těsto, které by se mělo jen mírně lepit.
- Přemístěte těsto na litinovou pánev, ještě ho lehce poklepejte a horní část lehce nožem nařízněte do tvaru X.
- Vezměte trochu mouky a těsto lehce poprašte.
- V předehřáté troubě pečte zhruba 65 až 75 minut.
- Po upečení chleba vyjměte z pánve a nechte vychladnout. Poté ho hned konzumujte.
Z takto upečeného irského chleba uděláte zhruba 10 porcí a příprava vám nezabere více jak 90 minut. Možná se vám to zdá moc, ale upéct klasický chléb trvá daleko déle. Konečný výsledek rozhodně stojí za to.