Upečte si pravý irský chléb, aneb není nad domácí pečivo

Irský chléb je vynikající pochoutka nejen k jídlu, ale můžete ho konzumovat i samostatně. Pro svou jednoduchou přípravu ho zvládnou udělat nejen profesionální kuchaři, ale i amatéři. Nemusíte čekat na vykynutí, odpadne vám hnětení a nebudete se starat ani o to, zda je chléb dobře vytvarovaný. Stačí těsto promíchat, nalít na plech a upéct.

Chléb kyne chemicky

Irský chléb je trochu jiný, než na jaký jste zvyklí, a nepotřebujete k němu žádné kvasnice. K tomu, aby pěkně vyběhl, se používá soda. A celý princip spočívá v tom, že jedlá soda reaguje s něčím kyselým, jako je například podmáslí. Vytvoří se oxid uhličitý, který se z těsta snaží uniknout, a tak směs začne stoupat. Říká se tomu takzvané chemické kynutí. Proto má také blíže ke koláčům či buchtám než k pravému chlebu tak, jak jej znáte.

Rady, aby se dílo podařilo

Než se pustíte do samotné přípravy irského chleba, přečtěte si pár rad, které vám ulehčí následnou práci s těstem.

  1. Lepkavé těsto – těsto má být trochu lepkavé, ale pokud se špatně hněte, přidejte trochu mouky.
  2. Rozinky a rybíz – originální recept je s rozinkami, ale když je vyměníte za rybíz, neprohloupíte. Dodá chlebu vynikající chuť a nebude tak sladký.
  3. Dortová forma – chléb upečete na klasické litinové pánvi, ale klidně použijte dortovou nádobu a efekt to bude mít stejný.
  4. Cukr – pokud nechcete používat cukr, můžete v tomto receptu použít náhražku v podobě umělého sladidla – a na výslednou chuť to nebude mít žádný vliv.

Irský chléb

Na výrobu skvělého irského chleba budete potřebovat:

  • ½ hrníčku cukr krupice,
  • 4 hrníčky polohrubé mouky,
  • 1 prášek do pečiva,
  • 1 lžičku jedlé sody,
  • ¾ lžičky soli,
  • 3 hrníčky rozinek, ale můžete použít například i rybíz,
  • 2 vejce,
  • ½ hrníčku podmáslí,
  • trochu oleje,
  • 1 zakysanou smetana.

Pracovní postup

  1. Předehřejte si troubu na 175 °C a vymažte litinovou pánev olejem. Můžete použít i dortovou formu.
  2. Ve větší míse smíchejte mouku, cukr, prášek do pečiva, jedlou sodu, sůl a rozinky.
  3. V malé misce smíchejte podmáslí a zakysanou smetanu. Obsah vmíchejte do větší misky, kde máte nachystané sypké suroviny.
  4. Ze všech surovin udělejte těsto, které by se mělo jen mírně lepit.
  5. Přemístěte těsto na litinovou pánev, ještě ho lehce poklepejte a horní část lehce nožem nařízněte do tvaru X.
  6. Vezměte trochu mouky a těsto lehce poprašte.
  7. V předehřáté troubě pečte zhruba 65 až 75 minut.
  8. Po upečení chleba vyjměte z pánve a nechte vychladnout. Poté ho hned konzumujte.

Z takto upečeného irského chleba uděláte zhruba 10 porcí a příprava vám nezabere více jak 90 minut. Možná se vám to zdá moc, ale upéct klasický chléb trvá daleko déle. Konečný výsledek rozhodně stojí za to.

Autor: Michaela Richterová
zavřít reklamu