Řízek jako od šéfkuchaře: Osvojte si tipy na přípravu tohoto oblíbeného jídla

Řízky my prostě milujeme, každý z nás je má rád z jiného masa, s jinou přílohou – nebo jen tak samotné. Řízky u nás patří ke slavnostnímu jídlu, měli byste je tak umět opravdu dobře udělat. Naučte se pár triků a udělejte si doma řízky, které jste dosud ještě nejedli.

Co radí šéfkuchaři a řezníci

Na výběru masa tolik nezáleží, protože nejlepší řízek je právě z takové masa, které máme nejraději. Někdo dává přednost vepřové krkovici, někdo prorostlé kýtě, někdo má raději libovější maso. Pak se tedy nabízí kuřecí nebo krůtí prsa, skvělé jsou také řízky ze stehenních plátků. Záleží však na tom, jak si maso na řízek připravíme.

Nejlepší je maso, které se nechá uležet, a to i pět dní dopředu, řízky by pak neměly být zbytečně tenké, ideální výška masa jsou dva centimetry. Maso je třeba naklepat, ale pouze jemně, naklepávejte přes sáček nebo potravinářskou fólii, nebudete mít v kuchyni nepořádek.

Maso je potřeba nasolit a popřípadě i opepřit, řízek se tradičně obaluje v trojobalu, ale zkusit můžete i obal pouze ze strouhanky, vajíčka a opět strouhanky, řízky chutnají jinak. Při obalování moukou je vhodná ta hrubá, obal bude krásně držet. Řízky se pak musí smažit ve vyšší vrstvě tuku, po usmažení je dobré dát je okapat na ubrousek. Co se týče doby smažení, ideální jsou tři minuty z každé strany. A skvělým typem je dát řízek do trouby ještě nedosmažený – stačí dvacet minut asi na 120 stupňů a řízek báječně v troubě změkne.

Jak připravit poctivý řízek

Recept na dvě porce, doba přípravy 35 minut

Suroviny:

  • 400 g masa  – za nás je poctivý řízek z vepřového masa a volili bychom plec,
  • hrubá mouka,
  • vejce,
  • strouhanka,
  • tuk na smažení,
  • sůl a pepř.

Postup:

  1. Maso si nejprve očistíme, nakrájíme na minimálně dvoucentimetrové plátky, a poté jemně rozklepeme.
  2. Osolíme a opepříme podle chuti a můžeme začít obalovat.
  3. Maso obalíme v mouce, poté v rozšlehaném vejci, a nakonec ve strouhance.
  4. Rozpálíme si v pánvi dostatečné množství tuku – může to být sádlo, máslo nebo olej, řízky smažíme ihned po obalení.
  5. Usmažené řízky dáme okapat na kousek čistého papírového ubrousku.

Řízky lze podávat s bramborem, bramborovou kaší nebo s bramborovým salátem. Studené řízky chutnají skvěle i s okurkou a čerstvým chlebem.

Tip: Pokud fandíte kuřecímu masu nebo řízky připravujete pro děti, které mají nejraději právě kuřecí řízky, naložte si připravené kousky masa na pár hodin do bílého jogurtu. Maso báječně zkřehne.

Autor: Michaela Richterová
Tagy: ,
zavřít reklamu