Pomeranče si dopřejte nejen při nachlazení. Upečte si pomerančovou bábovku

Všichni víme, že pomeranče jsou hodnotným zdrojem vitamínu C a pomáhají nám při nachlazení či chřipce. Tohle exotické ovoce ale obsahuje mnohem více cenných látek, a navíc má široké využití v kuchyni. Pokud máte šťavnaté pomeranče v oblibě, určitě vyzkoušejte pomerančovou bábovku.

Oranžový poklad

Kromě vitamínu C obsahují pomeranče také vlákninu, beta-karoten a vitamíny B1 a B2. Najdeme v nich ale i minerální látky jako je vápník, draslík, hořčík, železo nebo zinek. Pomeranče mají dokonalé složení a výbornou nutriční hodnotu, pomáhají tak snižovat hladinu cholesterolu v krvi a vliv mají i na vysoký krevní tlak.

Vitamín C naše tělo potřebuje ke správné funkci imunitního systému, i proto máme pomeranče spojené zejména s chřipkovým obdobím. Kromě toho ale dokážou ochlazovat organismus, i z tohoto důvodu se doporučují konzumovat během nemoci. Tento kulatý oranžový poklad navíc působí v těle protizánětlivě.

Pokud máte pomeranče v oblibě, zkuste si upéct pomerančovou bábovku, které nikdo neodolá. Nejčastěji tohle ovoce konzumujeme čerstvé, ale pomeranče mají v kuchyni mnohem větší uplatnění.

Výtečná pomerančová bábovka

Doba přípravy 1 hodina.

Suroviny:

  • 4 vajíčka,
  • 200 g másla,
  • 300 g cukr krystal,
  • 375 g mouka polohrubé,
  • 1 prášek do pečiva,
  • 125 ml čerstvé pomerančové šťávy,
  • 1 lžíce nastrouhané pomerančové kůry.

Postup:

  1. Pečlivě si omyjeme pomeranče, vymačkáme z nich čerstvou šťávu a kůru si nastrouháme.
  2. Ve velké míse smícháme máslo, cukr, vajíčka, mouku, prášek do pečiva, přidáme pomerančovou kůru i čerstvou šťávu a vypracujeme těsto.
  3. Připravíme si formu na bábovku, kterou dobře vymažeme tukem a vysypeme moukou.
  4. Těsto nalijeme do připravené formy a dáme péct do předehřáté trouby na 175 stupňů. Pečeme přibližně 1 hodinu, a zda je bábovka hotová, zkusíme špejlí.

Tip: Pokud nám zbude ještě pomerančová šťáva, můžeme si připravit polevu na bábovku. Mimochodem s polevou chutná bábovka ještě lépe. Připravíme si 20 ml pomerančové šťávy a umícháme ji společně s 300 g moučkového cukru.

 Polevou polijeme bábovku a můžeme začít podávat.

Autor: Michaela Richterová
zavřít reklamu