Máte rádi palačinky? Zkuste si je připravit naslano se šunkou a sýrem

Palačinky jsou rychle připravené a přitom neodolatelné. Zvládnou je připravit i úplní začátečníci, výborně chutnají nasladko i naslano jen se občas ale stane, že se palačinky trhají nebo připalují. Jak tomu předejít?

Tipy na přípravu

Palačinkové těsto není těžké připravit a zvládne to opravdu každý. I když ale dodržíme celý postup přípravy, občas se stane, že se první palačinka na pánvi začne trhat nebo připalovat. Obvykle to ale není tím, že by těsto nebylo správně připravené. Chyba může být zejména v tom, že není pánev dostatečně rozpálená nebo jsme použili málo tuku. Takže, i když se vám první palačinka nepovede úplně podle představ, nezoufejte. Přidejte teplotu a pánev lépe rozehřejte, což se ale obvykle stane právě po dosmažení první palačinky. Pomůže také, když přidáte trošku tuku na smažení více.

Úplně nejlepší jsou palačinky připravované na sádle. Sádlo se dá použít v obou případech, i když děláte palačinky nasladko nebo naslano.

Zapečené slané palačinky se šunkou a sýrem

Recept na 4 porce, doba přípravy 1 hodina.

Suroviny:

  • 130 g hladké mouky,
  • 1 hrnek mléka (250ml),
  • máslo,
  • 4 vajíčka,
  • sádlo,
  • 300 g tvrdého sýru podle chuti,
  • 150 g šunky,
  • 200 ml smetany,
  • mletá paprika,
  • sůl.

Postup:

  1. Nejprve si připravíme těsto na palačinky. V míse smícháme mouku, mléko, vejce a špetku soli. Dobře promícháme, můžeme si pomoci ponorným mixérem.
  2. Palačinkové těsto musí být hladké. Na pánvi si rozpálíme kousek sádla a palačinky osmažíme jednu po druhé.
  3. Poté si nastrouháme sýr a nakrájíme šunku na nudličky. Odděláme si trošku sýru na posypání a zbytek smícháme se smetanou, přidáme špetku mleté papriky a dochutíme solí. Nakonec přidáme pokrájenou šunku a zamícháme.
  4. Palačinky budeme plnit směsí, zabalíme a vkládáme do pekáčku, který jsme si předem vymazali kouskem másla. Nakonec plněné palačinky posypeme zbylým sýrem.
  5. Vložíme do trouby předehřáté na 200 stupňů a zapékáme po dobu 15 minut.

Palačinky se sýrem by měly krásně zezlátnout.

Autor: Michaela Richterová
zavřít reklamu