Královna školních jídelen: žemlovka. Jak ji připravit tak, že už jí nikdy neodoláte?

Žemlovku jsme jako děti moc nemuseli, ve školní jídelně totiž nebylo zrovna o co stát. A většina z nás si tak žemlovku už zapsala navždy jako rozmočenou housku v mléce. Jenže taková poctivá žemlovka rozhodně není. Naučte se ji vařit tak chutně, že už jí nikdy neodoláte.

Zapomeňte na rohlíky

Žemlovka se tradičně připravuje z bílého pečiva, klasicky z obyčejných rohlíků. Stačí ale obměnit tuto hlavní surovinu za jinou a už bude žemlovka chutnat úplně jinak. Výtečná je žemlovka z vánočky, ale klidně ji můžete připravit i z croissantů. Druhou hlavní surovinou je určitě ovoce, konkrétně tedy jablka. Když ale smícháme jablka napůl s hruškami, získáme lepší a zajímavější chuť a žemlovka bude rázem úplně jiná.

Zkuste si doma připravit tohle tradiční jídlo ze školních jídelen a uvidíte, že bude chutnat úplně jinak. Recept na poctivou žemlovku zvládne úplně každý.

Žemlovka recept

Příprava tohoto receptu pro 6 osob vám zabere 45 minut.

Suroviny:

  • mléko,
  • 2 žloutky,
  • rozinky,
  • strouhanka,
  • pečivo,
  • máslo,
  • skořicový cukr,
  • jablka a popřípadě i hrušky – po dvou kusech.

Postup:

  1. Jako první si pokrájíme pečivo. Toho volíme tolik, aby nám to vešlo do zapékací mísy nebo pekáčku. Na recept pro 6 osoby by to ale mělo být 5 rohlíků. Pokud jste se ale rozhodli vyzkoušet žemlovku z vánočky nebo croissantů, pokrájejte je také na plátky.
  2. Do mléka opatrně vmícháme žloutky a skořicový cukr, v této směsi pak budeme plátky pečiva namáčet.
  3. Nastrouháme si jablka a hrušky – a podle chuti smícháme s rozinkami. Může být i bez rozinek.
  4. Zapékací mísu si vymažeme máslem a vysypeme lehce strouhankou, namočené kousky pečiva do mísy pak budeme pokládat.
  5. A pak už stačí jen vrstvit. Na jednu vrstvu pečiva přijde vrstva ovoce, a tak pořád dokola, dokud nebude pekáček plný. Pozor však na to, že poslední vrstvu by mělo tvořit pečivo.
  6. V kastrůlku si rozpustíme trošku másla, a tím nakonec pokapeme poslední vrstvu pečiva.
  7. Pečeme v troubě předehřáté na 200 stupňů asi dvacet minut, musíme hlídat, aby se nám povrch žemlovky nespálil.

Tip: Z bílků si ušleháme sníh, a ten přidáme po upečení na žemlovku, na chvíli ještě dáme do trouby, ale stačí jen pár minut, aby stačil zezlátnout. Žemlovka pak bude ještě lepší. Pokud si chcete ještě více přilepšit, můžete sníh ještě navrch posypat mletými oříšky.

Autor: Michaela Richterová
zavřít reklamu