Domácí majonéza je lepší než ta kupovaná

Majonéza je oblíbený doplněk mnoha receptů. Dáváme si ji ke smaženým pokrmům, masům, ale i na salát. Tentokrát zapomeňte na kupovanou majonézu, do které se přidává nezdravý olej, a raději si připravte domácí. Je nejen zdravější, ale též výborně chutná. Když ji jednou připravíte, už nikdy se k té z obchodu nevrátíte.

Má víceúčelové využití

Majonéza zrovna nepatří potravinám, které by schvalovali odborníci na zdravou výživu, ale v malém množství vám nikterak neublíží. Přesto byste měli vsadit raději na tu domácí, u které si můžete být 100% jisti, že víte, co v ní je, a navíc je její chuť mnohem lahodnější, než u té kupované. Použít ji můžete prakticky na cokoliv

  • ochucení salátů,
  • doplněk k pečeným masům,
  • výborně se hodí ke smaženým jídlům jako například smažený řízek nebo sýr,
  • podklad do chlebíčků.

Domácí majonéza skvěle chutná

Není nic snazšího než vyrobit domácí majonézu, která skvěle chutná. A nejen to. Majonéza patří mezi preferované zdroje nenasycených mastných kyselin.

Domácí majonéza

Na výrobu domácí majonézy pro 4 osoby budete potřebovat:

  • 2 žloutky,
  • 150 ml slunečnicového oleje – zdravější varianta je olivový olej,
  • 1 lžíce dijonské hořčice,
  • 1 lžíce šťávy z citronu, nebo můžete použít ocet,
  • sůl, pepř.

Postup přípravy

  1. Připravte si tyčový mixér, nejlépe i s úzkou nádobkou na mixování.
  2. Do nádobky nalijte slunečnicový nebo olivový olej, 2 žloutky, hořčici, špetku soli, stejné množství pepře a zakápněte citronem nebo octem.
  3. Mixér zcela ponořte do nádoby a začněte mixovat. Mezitím občas mixér pomalu zvedejte a opět ponořujte do směsi.
  4. Mixujte, dokud se všechny ingredience nespojí.

Celá výroba vám bude trvat zhruba deset minut. Pro oživení můžete do hotové majonézy přidat například různé druhy bylin.

Autor: Michaela Richterová
zavřít reklamu