Martina z Plzně: Zažádala jsem o insolvenci, kvůli které nemůžu najít práci. A může za to můj otec

Život se s Martinou (38) nemazlil. Již od své plnoletosti se potýká s dluhy, které jí nadělil její otec. I při tom všem se snaží žít spokojený a šťastný život, který jí zpestřují její dvě děti, Anežka (3) a Adámek (7). Aby svou situaci zlepšila, poprosila soud o oddlužení, které sice přinesl klid od exekutorů, ale na jak dlouho?

Tento článek vychází ze zaslaného textu od naší milé čtenářky. Všechna v článku uvedená jména byla z důvodu ochrany soukromí pozměněna. Použité fotografie jsou pouze ilustrační.

Martina měla krásné dětství, na které ráda vzpomíná až do dne, kdy šla zapít svou právem získanou maturitu. Když bylo Martině čerstvých osmnáct let, otec ji požádal o „malou laskavost“. Potřeboval, aby mu šla ručit kvůli úvěru, kterým měl vyplatit zbytek dlužné částky, kvůli níž by přišli o dům. Martina samozřejmě otci vyhověla, a i když stále navštěvovala střední školu, v získání půjčky nebyl problém.

Její otec ji v tom nechal samotnou

„Nikdy nezapomenu na ten telefonát, který mě vyděsil a zároveň zkazil celý maturitní večírek, popisuje Martina, „do telefonu se představil pán, který pracoval v bance, kde otec zažádal o úvěr. Vzhledem k tomu, že jsem jeho ručitel, pán na mě spustil neuvěřitelná čísla, která dlužím kvůli tomu, že můj otec nezaplatil ani jednu splátku. Tehdy jsme nakonec přišli i o dům, matka se s otcem rozvedla a já začala pracovat, abych splatila dluh, protože s otcem nebyla rozumná domluva.“

Nájem převyšoval rodičovský příspěvek

Nějakou dobu se Martině všechno dařilo, vyžádala si splátkový kalendář, ale po čase otěhotněla a na svého chlapečka Adámka zůstala sama. Místo radosti z narození syna jí přibyly další starosti, musela platit nájem, jídlo, potřeby pro malého a spoustu dalšího. Nezbylo jí nic jiného než si vzít půjčku, a žít nějakou dobu z ní, protože jen nájem činil 8.000 Kč, který zaplatila z rodičovského příspěvku, který tehdy byl 7.200 Kč. Jenže doba plynula a Martině docházely peníze, takže si na sebe nabalila další půjčky.

„Samozřejmě, že jsem všechno nestíhala platit, došlo na exekuce, které mi začali věřitelé z platu strhávat, jakmile jsem nastoupila do zaměstnání. Nebylo to vůbec příjemné, když si mě zavolal můj šéf a sdělil mi, že mu přišlo hned několik exekučních příkazů.“ vzpomíná Martina.

Martina našla svou spřízněnou duši

Ve svém zaměstnání se seznámila s pohledným Janem, se kterým se začala stýkat. Nakonec se k sobě sestěhovali, malý Adámek si Jana získal natolik, že krásný vztah si mezi sebou vytvořili hned ze začátku. I proto se rozhodla Martina udělat krok, který chce mnoho odvahy. Oslovila právníka, který jí pomohl sestavit žádost o oddlužení. Dali dohromady potřebné dokumenty, a zanedlouho přišlo vyjádření od soudu, kde stálo, že oddlužení bylo Martině povoleno.

„Jako by mi spadl kámen ze srdce, těšila jsem se z toho, že za pár let bude po všem, jenže to jsem netušila, jakou překážku mi zase život hodí pod nohy,“ říká Martina. V její stávající práci se totiž začalo propouštět – a ona byla mezi prvními. I přesto, že je pracovitá a její životopis vůbec nevypadá zle, je pro ni sehnat práci velmi těžký úkol. „Pohovory vždy dopadnou na jedničku, pouze do doby, kdy se mě zeptají, zda mám exekuce nebo jsem v insolvenci. To pak pohovor končí slovy: „Děkujeme vám za váš čas, v případě zájmu se vám ozveme.“

Celá situace byla pro Martinu velmi stresující, protože splátky se nekompromisně splácet musí. Naštěstí jí partner ve všem pomáhal, aby se nedostala do splátkových prodlev u insolvenčního správce.

Martina se stále motá v kruhu

Ačkoliv byla Martinina situace přirovnávána k začarovanému kruhu, dnes je tomu naprosto jinak. „S Janem jsme si jednoho večera sedli ke sklence vína a propočítali naše finanční možnosti. Sám Jan přišel s tím, že by chtěl rodinu rozšířit. Netrvalo to ani dva měsíce a ihned jsem otěhotněla. Porodila jsem zdravou holčičku Anežku.

A jak to zvládáme finančně? Nebudete tomu věřit, ale já si po čas rodičovského příspěvku našla i práci na doma, ze které krásně splácím své nešťastné resty.“

Martinin příběh dopadl nakonec velmi dobře, s Janem se po čase vzali, a tak tvoří kompletní rodinu se vším všudy. Díky práci, kterou Martina získala, si tak v klidu může splácet dluhy, a ještě jí i něco zbude na přilepšenou.

Autor: Katka Procházková
zavřít reklamu