Vlhké léto má jednu výhodu – a tou je hojný výskyt hub. Už jste vyrazili na louky a do lesa pro svůj úlovek? Pokud ne, rovnou vám prozradíme, jaké houby patří mezi ty nejchutnější, a také si nenecháme pro sebe léty prověřené TOP recepty, se kterými bude houby milovat i jejich zarytý odpůrce. Mňam!
Ideální podmínky
Zatímco jiné roky čekáme až do srpna, kdy se můžeme vypravit s nesměle malým košíkem na houby, letos už je možné si nosit domů plné koše voňavého pokladu. Pokud nejste milovníci hub, ale pouze je rádi sbíráte, doporučujeme čerstvý úlovek ihned v sušáku na ovoci nebo v troubě usušit – a v zimě v polévce jako když najde.
Sušené houby mají pro své výrazné aroma své nezastupitelné místo i v dobré a poctivé bramboračce, hodí se i pod hovězí a vepřové maso. Pojďte se s námi podívat na houbaři prověřené chuťovky, které na vás teď v lese čekají.
Nejlepší chuťově, a přitom takové popelky
Jako popelku v českých houbařských proutěných košících lze rozhodně označit babku. Tato houba bývá považována za obyčejnou, protože roste téměř všude. Přitom když si ji usušíte, její aroma je rozhodně vítanější, než u hřibu pravého. Taktéž v polévce a při dalších úpravách babka vyniká.
Nepřehlédněte: Dejte si meloun, vaše zdraví vám poděkuje. Proč je tak prospěšný?
Další výtečnou houbou jsou modráky neboli modrající hřiby. Ty je třeba znát, jelikož je možno je zaměnit s modrajícím hřibem satanem. Modráky jsou chuťově velmi výtečné, a vyniknou například v houbové omáčce nebo při použití pod maso.
Másláky, žluťáky
Záleží z jakého jste kouta naší republiky. Máslákům nebo žluťákům se oficiálně říká velmi vznešeně – klouzek sličný. Velmi chutná houba má typickou žlutou nebo oranžovou barvu, a roste kromě lesa i na loukách. Právě nyní je jejich výskyt velmi hojný, a tak se může stát, že si domů donesete hned několik košů.
Až je doma budete mít, můžete si pogratulovat. Klouzky mají vynikající chuť, a oceníte je nejen při aktuální úpravě, ale i usmažené na sádle a následně zamražené, kdy vám poslouží jako skvělé dochucení hovězího nebo vepřového masa.
Kozáky a křemenáče
Máte v plánu procházku v březovém hájku? Možná tam naleznete také pořádný houbařský úlovek! Kozáky a křemenáče se skvěle hodí k sušení a mají velmi výtečnou chuť. Až je vysušíte, rozemelte je v mlýnku a máte to nejlepší houbové koření na světě! Tuto úpravu milují i zarytí odpůrce slizovitých hub.
Nejlepší recepty z hub
Donesli jste si domů voňavý poklad z lesa? Gratulujeme! Až se pořádně pokocháte pohledem na plný košík, rozmyslete si, co si z hub nachystáte. Přinášíme nejlepší recepty, které mnoho hospodyněk tají, stejně jako místa, kam na houby chodí. Toto je prostě rodinné stříbro!
Houbové řízečky
Kdo jednou zkusil, pochopí, o čem je řeč.
- Až si domů houby donesete, omyjte je a nakrájejte zhruba na dva až tři centimetry tlusté pásky nebo kousky.
- Mezitím si rozehřejte pec na 200 stupňů Celsia a připravte si plech s horkým sádlem s trochou oleje.
- Houby následně obalte v mouce a pokládejte na utěrku.
- Poté si nachystejte rozklepnuté vajíčko ušlehané s trochou vody a solí, a také strouhanku.
- Řízečky obalujte a opět je vyložte na utěrku, abyste nezašpinili kuchyňskou linku.
- Připravené řízky vložte do horkého tuku, a pečte půl hodiny.
- Poté ještě řízečky otočte a pečte další půl hodinu, až bude strouhanka na jejich povrchu dozlatova.
Tento recept je tím nejlepším a nejchutnějším zpracováním čerstvých hub. Budete se olizovat až za ušima!
Houbová omáčka
Další poklad z lesa! Udělejte si lahodnou omáčku, jejíž příprava je velmi jednoduchá.
- Na oleji zpěňte dozlatova cibulku, a přidejte nakrájené houby.
- Smažte ještě čtvrt hodiny a poté zalijte smetanou a trochou mléka.
- Přidejte sůl, kmín, pepř, trochu cukru a lžíci octa.
- Zredukujte omáčku a podávejte s houskovým knedlíkem.
Přejeme vám dobrou chuť!