Medvědí česnek je první jarní bylinkou, která se objeví v přírodě se všemi svými zdraví prospěšnými vlastnostmi. Obsahuje velké množství silic, vitaminů, minerálů, aminokyselin, ale i fruktózu či zdraví prospěšné bílkoviny. Její předností pak je antivirové a antibakteriální působení, dezinfikuje krev a snižuje krevní cukr, preventivně působí proti rakovině a kardiovaskulárním chorobám. Bylinka je účinná také při zánětech průdušek a plic, pomáhá při bolestech břicha, při nadýmání, čistí ledviny a močový měchýř, likviduje parazity a léčí revmatismus.
Zkrátka má neobyčejně široké pole působnosti, co se pozitivních účinků na naše zdraví týká, je vhodná jako jarní detox i vitaminová bomba.
Přinášíme vám několik receptů pro inspiraci, jak si na této „zázračné rostlince“ pochutnat.
Chléb s medvědím česnekem
Budete potřebovat:
- 250 g špaldové mouky
- 250 g žitné mouky
- 100 g medvědího česneku
- 380 ml vlažné vody
- 30 g droždí
- 75 ml olivového oleje
- lžičku soli
- lžičku medu
Mouky prosijte do mísy a přidejte nasekané listy medvědího česneku. Ve vodě rozmíchejte med a droždí a přidejte do mísy spolu se solí a olejem. Vše zamíchejte, přikryjte a nechte v teple vykynout. Z těsta potom vytvořte bochánek, položte na pečící papír a pečte v troubě na 180°C zhruba 40 minut.
Voňavá sekaná
Budete potřebovat:
- 1 kg mletého vepřového masa
- 30 dkg slaniny
- svazek medvědího česneku
- skleničku sušených rajčat v oleji
- cibuli, kmín, sůl a pepř
Nejprve cibuli orestujte na pánvi. V míse smíchejte maso, nasekané listy medvědího česneku, okapaná sušená rajčata, cibuli a koření. Dobře promíchejte a utvořte 2 velké šišky sekané a ty obalte ve slanině. Vložte do hlubšího pekáče a lehce podlijte vodou. Pečte zhruba hodinu, než bude slanina zbrarvená dozlatova.
Výtečná jarní polévka
Budete potřebovat:
- 1 l zeleninového vývaru
- 2 brambory
- svazek medvědího česneku
- 150 ml smetany
- čerstvě mletý pepř a muškátový oříšek
- sůl
Brambory nakrájejte na kostičky a vařte v zeleninovém vývaru. Přidejte medvědí česnek, ochuťte pepřem, solí a muškátovým oříškem. Potom přilijte smetanu, nechte povařit a potom polévku rozmixujte do krémové konzistence. Servírujte například s kousky osmaženého chleba.
Medvědí palačinky
Budete potřebovat:
- 500 ml mléka
- 250 g hladké mouky
- svazek medvědího česneku
- 2 vejce
- měkký tvaroh
- lžičku másla
- sůl
Těsto na palačinky připravte z mléka, mouky a vajec. Přidejte kousek másla a oprané rozmixované listy medvědího česneku. Z jemně umíchaného těsta smažte palačinky, které budou díky medvědímu česneku zelené. Tvaroh, sůl a případně trochu smetany pro zjemnění promíchejte, a ještě teplé palačinky pomažte nebo naplňte.