Dělali jsme na oběd rybu a zbylo vám? Nechcete zbytky vyhazovat a doma už to nikdo nechce jíst? Připravte si skvělou rybí pomazánku. Využít můžete kousky jakýchkoli ryb, sladkovodních i těch mořských.
Konzerva versus filé
Většinou jsme zvyklí připravovat rybí pomazánku z konzervy. Využít se dají sardinky – nebo ještě lépe tuňák, ale pokud máte ryby skutečně rádi, víte, že čerstvé rybě se nic nevyrovná. Skvělou a rychlou pomazánku si můžete připravit i z rybího filé, ale zužitkovat na její přípravu můžete i zbytky jakékoliv ryby třeba od oběda. Pomazánka bude chutnější a rozhodně i zdravější.
Rybí maso bychom měli jíst pravidelně a na svém jídelníčku bychom ho měli mít každý týden. Přesto, že to víme, ryby jíme málo, a to je škoda. Jsou významným zdrojem omega-3 mastných kyselin a také jódu. Nejlepší jsou samozřejmě čerstvé ryby ať už mořské nebo sladkovodní.
Rybí pomazánka z filé
Doba přípravy 30 minut.
Suroviny:
- Rybí maso – můžete zužitkovat zbytky nebo použít rybí filé například z tresky,
- mrkev,
- celer,
- cibule,
- citrónová šťáva,
- sůl, pepř,
- majonéza.
Postup:
- Začneme rybím masem, pokud nemáme již tepelně upravené kousky, připravíme si rybí filé napřírodno na pánvi a jen lehce osolíme.
- Podle toho, kolik máme rybího masa, dáme stejné množství mrkve a celeru. Cibule stačí jen jedna.
- Rybí maso je dobré si předem dobře obrat od kostí, aby se pomazánka lépe jedla. Pokud zvolíte jen filé, problém s tím mít nebudete.
- Poté si rybí maso nakrájíme a dáme do misky, kde jej ještě rozmačkáme vidličkou.
- Nastrouháme si najemno mrkev a celer a cibulku pokrájíme také najemno.
- Smícháme s rybím masem a dobře promícháme, aby se suroviny spojily.
- Podle chuti osolíme, opepříme a přidáme pár kapek citrónové šťávy.
- Nakonec už stačí jen přidat trošku majonézy, aby pomazánka dostala správnou chuť a konzistenci.
- Promícháme a uložíme na chvíli odpočívat do chladu.
Rybí pomazánku podáváme s čerstvým pečivem, nejlépe s celozrnným. Dá se však použít i na chlebíčky.