Recept na rybí pomazánku: Zapomeňte na konzervy a připravte si ji z kousku ryby

Dělali jsme na oběd rybu a zbylo vám? Nechcete zbytky vyhazovat a doma už to nikdo nechce jíst? Připravte si skvělou rybí pomazánku. Využít můžete kousky jakýchkoli ryb, sladkovodních i těch mořských.

Konzerva versus filé

Většinou jsme zvyklí připravovat rybí pomazánku z konzervy. Využít se dají sardinky – nebo ještě lépe tuňák, ale pokud máte ryby skutečně rádi, víte, že čerstvé rybě se nic nevyrovná. Skvělou a rychlou pomazánku si můžete připravit i z rybího filé, ale zužitkovat na její přípravu můžete i zbytky jakékoliv ryby třeba od oběda. Pomazánka bude chutnější a rozhodně i zdravější.

Rybí maso bychom měli jíst pravidelně a na svém jídelníčku bychom ho měli mít každý týden. Přesto, že to víme, ryby jíme málo, a to je škoda. Jsou významným zdrojem omega-3 mastných kyselin a také jódu. Nejlepší jsou samozřejmě čerstvé ryby ať už mořské nebo sladkovodní.

Rybí pomazánka z filé

Doba přípravy 30 minut.

Suroviny:

  • Rybí maso – můžete zužitkovat zbytky nebo použít rybí filé například z tresky,
  • mrkev,
  • celer,
  • cibule,
  • citrónová šťáva,
  • sůl, pepř,
  • majonéza.

Postup:

  1. Začneme rybím masem, pokud nemáme již tepelně upravené kousky, připravíme si rybí filé napřírodno na pánvi a jen lehce osolíme.
  2. Podle toho, kolik máme rybího masa, dáme stejné množství mrkve a celeru. Cibule stačí jen jedna.
  3. Rybí maso je dobré si předem dobře obrat od kostí, aby se pomazánka lépe jedla. Pokud zvolíte jen filé, problém s tím mít nebudete.
  4. Poté si rybí maso nakrájíme a dáme do misky, kde jej ještě rozmačkáme vidličkou.
  5. Nastrouháme si najemno mrkev a celer a cibulku pokrájíme také najemno.
  6. Smícháme s rybím masem a dobře promícháme, aby se suroviny spojily.
  7. Podle chuti osolíme, opepříme a přidáme pár kapek citrónové šťávy.
  8. Nakonec už stačí jen přidat trošku majonézy, aby pomazánka dostala správnou chuť a konzistenci.
  9. Promícháme a uložíme na chvíli odpočívat do chladu.

Rybí pomazánku podáváme s čerstvým pečivem, nejlépe s celozrnným. Dá se však použít i na chlebíčky.

Autor: Michaela Richterová
ZAVŘÍT