Asi každý má rád grilování na zahradě s rodinou a přáteli, v létě si těchto chvil jistě užijeme dosyta. Ke grilování patří nejen zábava, ale především dobré jídlo a nejlépe maso. I když se může zdát, že na kuřecích křídlech ho moc není, opak je pravdou. I kuřecí křídla mohou být výtečná, jak je správně připravit? Vsaďte na jednoduchou, ale hříšně dobrou marinádu.
Zužitkujte všechno
Ještě, než se pustíte do nakládání a přípravy receptu, křidýlka si naporcujte. Každé kuřecí křídlo má totiž celkem tři části.
- Na té první, která se nachází u prsního svalu kuřete, je masa nejvíce.
- Pak přichází užší část, na které je ale pořád masa dost.
- Ta třetí část se nazývá špička a maso neobsahuje žádné.
A právě tyto špičky lze snadno odříznout. Proč to dělat? Když si křídla takto naporcujete, budete pak konzumovat už jen masitou část křídel a lépe se vám to bude jíst. Navíc špičky se pak stejně vyhazují, což je škoda. Když je odříznete ještě před tím, než křídla připravíte, můžete si je schovat do mrazáku a později je využít na přípravu vývaru.
Medová kuřecí křidýlka z grilu
Recept na 4 porce, doba přípravy 60 minut + doba nakládání 2 hodiny.
Suroviny:
- 1 kg kuřecích křídel,
- 3 lžíce oleje,
- 2 lžíce hořčice,
- 3 lžíce medu,
- grilovací koření.
Postup:
- Nejprve si kuřecí křidýlka omyjeme a popřípadě naporcujeme.
- Připravíme si marinádu tak, že v míse smícháme olej, hořčici, med – a podle chuti přisypeme grilovací koření. Dochutit můžeme popřípadě i bylinkami.
- Do větší nádoby naskládáme křidýlka a přilijeme všechnu marinádu tak, aby byla křídla rovnoměrně potřená.
- Necháme alespoň 2 hodiny odpočívat v chladu.
- Poté si rozpálíme gril a na něm budete křídla grilovat. Během grilování křídla otáčíme, pokud nám marináda zbyla, můžeme je ještě dodatečně potírat.
Křídla se samozřejmě dají dělat i v troubě, v tom případě je nejprve pečeme při 180 stupních a na posledních pár minut troubu zesílíme na 220 stupňů. Po celou dobu opět křídla hlídáme, otáčíme je, aby byla rovnoměrně propečená.
Kůže by měla mít krásně karamelovou barvu a můžeme ihned podávat.
Grilovaná křídla chutnají nejlépe s čerstvým chlebem a se zeleninovým salátem.