Slovenské halušky patří k oblíbeným a velmi sytým jídlům, existuje mnoho obměn tohoto receptu – a je v podstatě jedno, jaké přísady zvolíte, vždycky z nich lze vykouzlit zajímavé a chutné jídlo. S houbami jste ale halušky ještě možná nejedli.
Zapomeňte na polotovary
Aby byly halušky skutečně dobré, musí se udělat doma z těsta, takže zapomeňte na polotovary a dejte si tu práci. Těsto samo o sobě není složité na přípravu, jen se trošku zapotíte u strouhání brambor, ale rozhodně to stojí za to. Slovenské halušky se připravují s brynzou a slaninkou, voňavý sýr lze však vyměnit za kyselé zelí – a tyhle dvě varianty halušek jsou asi nejznámější. My vám ukážeme, že skvělé halušky se dají připravit i z jiných surovin.
Houbové halušky
Recept na 4 porce, doba přípravy 1 hodina.
Suroviny:
- 500 g hub,
- 1 větší cibule,
- 150 g slaniny nebo špeku,
- sádlo,
- kmín, sůl a pepř,
- 500 g brambor,
- 170 g polohrubé mouky.
Postup:
- Nejprve si v kastrůlku rozpustíme kousek sádla a přidáme pokrájené a omyté houby. Osolíme, lehce opepříme a přidáme špetku kmínu.
- Houby necháme dusit asi 20 minut a mezitím si nakrájíme najemno cibuli a osmažíme ji v druhém kastrůlku také na kousku sádla. K cibuli pak přidáme ještě nadrobno nakrájenou slaninku nebo špek.
- Pak si začneme připravovat těsto na halušky, to se dělá z brambor a mouky. Brambory se nastrouhají na struhadle – mohou být syrové. Do nastrouhaných brambor pak přisypeme mouku a umícháme tužší těsto. Lehce osolíme.
- Přivedeme ve větším hrnci vodu k varu a přes cedník na halušky budeme do vody protlačovat těsto. Halušky budou uvařené, jakmile vyplavou na hladinu vody.
- Poté halušky scedíme.
- Do většího hrnce k haluškám přidáme připravenou směs se slaninkou, cibulí a houbami – a dobře promícháme. Ještě na chvíli prohřejeme a ihned podáváme.
Tip: Místo hub lze samozřejmě použít i kysané zelí.