Pravé slovenské halušky známe všichni: Zkuste je tentokrát trochu netradičně s houbami

Slovenské halušky patří k oblíbeným a velmi sytým jídlům, existuje mnoho obměn tohoto receptu – a je v podstatě jedno, jaké přísady zvolíte, vždycky z nich lze vykouzlit zajímavé a chutné jídlo. S houbami jste ale halušky ještě možná nejedli.

Zapomeňte na polotovary

Aby byly halušky skutečně dobré, musí se udělat doma z těsta, takže zapomeňte na polotovary a dejte si tu práci. Těsto samo o sobě není složité na přípravu, jen se trošku zapotíte u strouhání brambor, ale rozhodně to stojí za to. Slovenské halušky se připravují s brynzou a slaninkou, voňavý sýr lze však vyměnit za kyselé zelí – a tyhle dvě varianty halušek jsou asi nejznámější. My vám ukážeme, že skvělé halušky se dají připravit i z jiných surovin.

Houbové halušky

Recept na 4 porce, doba přípravy 1 hodina.

Suroviny:

  • 500 g hub,
  • 1 větší cibule,
  • 150 g slaniny nebo špeku,
  • sádlo,
  • kmín, sůl a pepř,
  • 500 g brambor,
  • 170 g polohrubé mouky.

Postup:

  1. Nejprve si v kastrůlku rozpustíme kousek sádla a přidáme pokrájené a omyté houby. Osolíme, lehce opepříme a přidáme špetku kmínu.
  2. Houby necháme dusit asi 20 minut a mezitím si nakrájíme najemno cibuli a osmažíme ji v druhém kastrůlku také na kousku sádla. K cibuli pak přidáme ještě nadrobno nakrájenou slaninku nebo špek.
  3. Pak si začneme připravovat těsto na halušky, to se dělá z brambor a mouky. Brambory se nastrouhají na struhadle – mohou být syrové. Do nastrouhaných brambor pak přisypeme mouku a umícháme tužší těsto. Lehce osolíme.
  4. Přivedeme ve větším hrnci vodu k varu a přes cedník na halušky budeme do vody protlačovat těsto. Halušky budou uvařené, jakmile vyplavou na hladinu vody.
  5. Poté halušky scedíme.
  6. Do většího hrnce k haluškám přidáme připravenou směs se slaninkou, cibulí a houbami – a dobře promícháme. Ještě na chvíli prohřejeme a ihned podáváme.

Tip: Místo hub lze samozřejmě použít i kysané zelí.

Autor: Michaela Richterová
Tagy: ,
zavřít reklamu