Už jako děti jste milovali nedělní odpoledne, kdy se častokrát sešla celá rodina u kávy a k ní vždycky patřil nějaký výborný dort nebo koláč. Ten je však častokrát složitý a jeho příprava vám zabere spoustu času. Nenechte se však připravit o vaši oblíbenou tradici. Vyzkoušejte jednoduchý, a hlavně velmi rychlý palačinkový dort s malinami a mátou.
Pozvěte rodinu nebo přátele na odpolední kávu s dortíkem
Nyní jsou ještě dny poměrně krátké a zima ustupuje jen pozvolna, ale to by vás nemělo odradit od přípravy palačinkového dortu s malinami a mátou. Je velmi jednoduchý a rychlý na přípravu, skvěle se hodí na nedělní odpoledne ke kávě – a vy si připomenete léto, které už mnoha lidem opravdu hodně chybí. Pokud nemáte rádi maliny, můžete je vyměnit za jakékoliv jiné vámi oblíbené chutné ovoce.
Palačinkový dort s malinami a mátou
Na přípravu tohoto dortu pro 8 osob budete potřebovat:
Těsto:
- 1 hrnek podmáslí,
- 1 hrnek studené vody,
- 2 hrnky hladké mouky,
- 3 lžíce rozpuštěného másla,
- 3 lžíce hnědého rumu,
- 1 vanilínový cukr,
- špetku soli,
- špetku prášku do pečiva.
Krém:
- 250 g másla,
- 100 g nutelly,
- 1 čokoládovou polevu na vaření
Na ozdobu:
- 200 g malin nebo jiného oblíbeného ovoce,
- lístky čerstvé máty.
Pracovní postup
- Nejprve si připravíte krém tak, že vyšleháte změklé máslo pokrájené na kostičky s nutellou.
- Krém musíte šlehat do té doby, než vznikne jemná hmota bez hrudek.
- Dejte jej vychladit do ledničky a začněte pracovat na těstě.
- Do větší mísy přidáte podmáslí a vodu.
- Trochu promícháte a přidáte máslo, rum, prosátou mouku, cukr, prášek do pečiva a sůl.
- Metličkou budete těsto tak dlouho míchat, až v něm nebudou žádné hrudky.
- Vezměte si středně velkou pánev, pokapejte ji olejem a vždy na ni vlijte přiměřené množství těsta, zhruba jednu střední naběračku.
- Osmažíme z obou stran dozlatova.
- Hotové palačinky potřeme krémem a postupně je vrstvíme na sebe. Vrchní palačinku už nepotírejte.
- Takto připravený dortík ozdobte rozpuštěnou čokoládovou polevou na vaření, čerstvými malinami a mátou.
Jak si připravit domácí podmáslí
Domácí podmáslí je poměrně jednoduché. Budete k němu potřebovat jen 500 ml smetany. Smetanu šlehejte elektrickým šlehačem, dokud se nesrazí. Potom si vezměte ruční metličku a pokračujte, dokud se nevytvoří koule másla. Máslo přendejte do síta a nad mísou ho promačkejte. Takto budete mít v misce podmáslí, a v sítku vám jako bonus zůstane máslo. To opláchněte studenou vodou a dejte po uschnutí do obalu nebo fólie. Získané podmáslí ihned spotřebujte, nebo jej uchovávejte v lednici.
Takto připravený dortík můžete okamžitě podávat, nebo ho ještě na chvíli nechat odležet v ledničce. Jeho příprava vám zabere zhruba 30 minut.