Palačinkový dort s malinami a mátou je osvěžujícím zpestřením nedělního odpoledne

Už jako děti jste milovali nedělní odpoledne, kdy se častokrát sešla celá rodina u kávy a k ní vždycky patřil nějaký výborný dort nebo koláč. Ten je však častokrát složitý a jeho příprava vám zabere spoustu času. Nenechte se však připravit o vaši oblíbenou tradici. Vyzkoušejte jednoduchý, a hlavně velmi rychlý palačinkový dort s malinami a mátou.

Pozvěte rodinu nebo přátele na odpolední kávu s dortíkem

Nyní jsou ještě dny poměrně krátké a zima ustupuje jen pozvolna, ale to by vás nemělo odradit od přípravy palačinkového dortu s malinami a mátou. Je velmi jednoduchý a rychlý na přípravu, skvěle se hodí na nedělní odpoledne ke kávě – a vy si připomenete léto, které už mnoha lidem opravdu hodně chybí. Pokud nemáte rádi maliny, můžete je vyměnit za jakékoliv jiné vámi oblíbené chutné ovoce.

Palačinkový dort s malinami a mátou

Na přípravu tohoto dortu pro 8 osob budete potřebovat:

Těsto:

  • 1 hrnek podmáslí,
  • 1 hrnek studené vody,
  • 2 hrnky hladké mouky,
  • 3 lžíce rozpuštěného másla,
  • 3 lžíce hnědého rumu,
  • 1 vanilínový cukr,
  • špetku soli,
  • špetku prášku do pečiva.

Krém:

  • 250 g másla,
  • 100 g nutelly,
  • 1 čokoládovou polevu na vaření

Na ozdobu:

  • 200 g malin nebo jiného oblíbeného ovoce,
  • lístky čerstvé máty.

Pracovní postup

  1. Nejprve si připravíte krém tak, že vyšleháte změklé máslo pokrájené na kostičky s nutellou.
  2. Krém musíte šlehat do té doby, než vznikne jemná hmota bez hrudek.
  3. Dejte jej vychladit do ledničky a začněte pracovat na těstě.
  4. Do větší mísy přidáte podmáslí a vodu.
  5. Trochu promícháte a přidáte máslo, rum, prosátou mouku, cukr, prášek do pečiva a sůl.
  6. Metličkou budete těsto tak dlouho míchat, až v něm nebudou žádné hrudky.
  7. Vezměte si středně velkou pánev, pokapejte ji olejem a vždy na ni vlijte přiměřené množství těsta, zhruba jednu střední naběračku.
  8. Osmažíme z obou stran dozlatova.
  9. Hotové palačinky potřeme krémem a postupně je vrstvíme na sebe. Vrchní palačinku už nepotírejte.
  10. Takto připravený dortík ozdobte rozpuštěnou čokoládovou polevou na vaření, čerstvými malinami a mátou.

Jak si připravit domácí podmáslí

Domácí podmáslí je poměrně jednoduché. Budete k němu potřebovat jen 500 ml smetany. Smetanu šlehejte elektrickým šlehačem, dokud se nesrazí. Potom si vezměte ruční metličku a pokračujte, dokud se nevytvoří koule másla. Máslo přendejte do síta a nad mísou ho promačkejte. Takto budete mít v misce podmáslí, a v sítku vám jako bonus zůstane máslo. To opláchněte studenou vodou a dejte po uschnutí do obalu nebo fólie. Získané podmáslí ihned spotřebujte, nebo jej uchovávejte v lednici.

Takto připravený dortík můžete okamžitě podávat, nebo ho ještě na chvíli nechat odležet v ledničce. Jeho příprava vám zabere zhruba 30 minut.

Autor: Michaela Richterová
zavřít reklamu