Ovesné vločky dokážou s tělem udělat skutečné divy. Na jídelníček bychom je měli zařadit pravidelně a rozhodně ne pouze v době, kdy se snažíme zhubnout. Pokud máte rádi sladké, zkuste si z nich upéct třeba výborné sušenky, po kterých se u vás doma jen zapráší.
Důvody, které vás přesvědčí, že jíst ovesné vločky se vyplatí
V ovesných vločkách se ukrývá spousta energie, která se navíc uvolňuje postupně. Velmi dobře zasytí, a to na dlouhou dobu, navíc obsahují velké množství vlákniny a jsou lehce stravitelné.
- Jsou také velmi významným zdrojem mnoha vitamínů a minerálů,
- jejich pravidelná konzumace má pozitivní dopad na hladinu cholesterolu v krvi,
- dobře působí také na činnost štítné žlázy nebo na naši nervovou soustavu.
V ovesných vločkách můžeme také najít zdroj omega-3 a omega-6 nenasycených mastných kyselin, které tělo potřebuje. Pomáhají také s nabíráním svalové hmoty.
Ovesné vločky se dají konzumovat jen tak, přidávají se například do jogurtů, jsou vhodné k přípravě kaší a dezertů. Zpracovat je ale můžeme i naslano. Možností je tedy hodně. Pokud máte rádi ale spíše sladké, určitě oceníte recept na ovesné sušenky s banánem, které jsou zdravé a neskutečně dobré. A navíc je připravíte za chviličku, a to jen ze dvou surovin, které doma určitě vždy najdete. Překvapte s nimi třeba návštěvu.
Rychlé ovesné sušenky ze dvou surovin
Tento recept na 20 kousků vám zabere asi 30 minut.
Suroviny:
- 1 hrnek ovesných vloček,
- 2 zralé banány.
Postup:
- Banány si oloupeme a dáme do misky, je potřeba je vidličkou rozmačkat na jemnou kašičku, proto se hodí pro přípravu spíše hodně zralé banány.
- Přidáme hrnek ovesných vloček a všechno dobře promícháme.
- Pak už jen stačí tvořit placičky, čím budou menší, tím více sušenek budete mít.
- Placičky pokládáme na plech vyložený pečicím papírem a pečeme 15 minut v předem předehřáté troubě na 160 stupňů.
Tip: I když jsou zralé banány sladké dost, klidně do směsi můžete přidat ještě rozinky, rozdrcené oříšky nebo kokos.