Ráno spěcháte do práce a nemáte čas zaobírat se přípravou kvalitní a zdravé snídaně. Ušetřete cenné ranní minuty a energetickou bombu, která vás dobře nakopne do nového dne, si připravte den předem. Ovesné vločky bez vaření s borůvkami jsou výbornou volnou – a toto skvělé ovoce je i plné vitamínů a antioxidantů.
Borůvky jsou zdravé
Borůvky byste do svého jídelníčku měli zařadit pravidelně, a to hned z několika důvodů:
- Jsou bohaté na vitamín C, ten zvyšuje imunitu organismu a chrání ho i před kardiovaskulárními onemocněními.
- Antioxidanty v borůvkách zlepšují paměť, chrání před nemocemi a umí i snižovat záněty.
- Borůvky bojují i proti rakovině, protože obsahují pigmenty. Ty také snižují krevní tlak a hladinu cholesterolu.
- Před Parkinsonovou chorobou pro změnu chrání flavonoidy.
- Ženy používají borůvky i jako skvělý přípravek na hubnutí.
Ovesné vločky s borůvkami bez vaření
Na přípravu jedné porce budete potřebovat:
- ½ hrníčku polotučného vlažného mléka,
- ¼ hrníčku ovesných vloček,
- ¼ hrníčku bílého nebo řeckého jogurtu,
- 2 lžičky chia semínek,
- 2 lžičky lesního medu,
- 1 lžičku mleté skořice,
- ¼ hrníčku čerstvých borůvek, ale můžete použít i mražené.
Pracovní postup
- Smíchejte polotučné mléko, ovesné vločky, obyčejný bílý či řecký jogurt, chia semínka, lesní med a skořici v menší uzavíratelné míse.
- Víkem mísu zakryjte a suroviny uvnitř pořádně protřepejte, dokud se všechny ingredience uvnitř pořádně nepromísí.
- Odstraňte víko a přidejte čerstvé borůvky. Ty jen lehce vmíchejte do směsi, abyste je nerozmačkali.
- Poté opět mísu uzavřete a dejte alespoň na 8 hodin odležet do lednice nebo na chladné místo. Teplota by neměla být vyšší jak 10˚ C.
- Ráno jen dejte směs do misky, můžete ozdobit dalšími borůvkami nebo lístky čerstvé máty.
Tato skvělá snídaně vám zabere maximálně 5 minut času, plus pár hodin na odležení. Ráno se už s přípravou nemusíte zdržovat a rovnou se můžete pustit do jídla.