Ovesné vločky jsou často podceňované, nicméně je to jedna z nejlepších snídaní, které si můžete dopřát. Jejich výhodou je, že je můžete smíchat naprosto s čímkoli, co máte rádi. Ať už je to Nutella, nebo v tom lepším případě Proteinella, ovoce jako rozinky, jahody, borůvky a podobně. Zasypat je můžete skořicovým cukrem a také přidat chia semínka či goji. Skvělou volbou jsou také ořechy a jiná semena. Fantazii se v tomto případě meze nekladou.
Navíc je oves přirozeně bezlepková, což z ní činí dobrý zdroj sacharidů pro lidi se specifickými stravovacími potřebami, například s celiakií.
Ovesné vločky poskytují skvělý zdroj vlákniny
Snídaně z ovesných vloček vám pomůže dodat doporučené množství vlákniny denně. Podle Národních akademií věd, strojírenství a medicíny by muži mladší 50 let měli konzumovat nejméně 38 gramů vlákniny denně, zatímco ženy mladší 50 let by měly jíst 25 g nebo více vlákniny denně. Ukázalo se, že konzumace stravy bohaté na celá zrna a další potravinové zdroje vlákniny chrání před kardiovaskulárními chorobami, cukrovkou typu 2 a rakovinou prsu, tlustého střeva a konečníku, což uvádí studie zveřejněná v únoru 2019 v časopise The Lancet.
Ovesné vločky a co na ně?
Ovesná kaše je bohatá na sacharidy, takže aby bylo vaše ranní jídlo vyváženější, můžete přidat další suroviny, které jsou nabité bílkovinami a zdravým tukem. Vyzkoušejte ořechy, jako jsou vlašské ořechy, mandle nebo pekanové ořechy, ořechové máslo jako mandlové nebo arašídové máslo, semena jako chia, konopná nebo lněná semínka.
Čerstvé ovoce je další možností – vyzkoušejte nakrájené jahody, borůvky nebo maliny pro příjem dalších živiny a vlákniny.
Ovesné vločky mohou zlepšit trávení
Vláknina v ovsu je dobrá pro vaše celkové zdraví, ale je obzvláště důležitá pro dobře fungující trávicí systém. Oves poskytuje hlavně nerozpustnou vlákninu, která podporuje pravidelnost vyprazdňování. Zdroje rozpustné vlákniny mají prebiotické vlastnosti, což může pomoci nakrmit dobré bakterie žijící ve střevech pro zdravější mikrobiom.
Ovesné vločky mohou snížit hladinu cholesterolu
Oves obsahuje rozpustnou vlákninu zvanou beta-glukan, která snižuje hladinu cholesterolu. Denní příjem beta-glukanu snižuje LDL (špatný) cholesterol. A zvýšená hladina LDL cholesterolu zvyšuje riziko srdečních onemocnění.
Mísa ovesných vloček může pomoci snížit břišní tuk
Ovesná snídaně může pomoci snížit viscerální tuk, který obejme vaše orgány a zvýší riziko srdečních onemocnění a cévní mozkové příhody – a to i když je váš index tělesné hmotnosti považován za normální.
Oves může pomoci energizovat vaše tělo a zvýšit imunitu
Jedna miska ovesných vloček je plná vitamínu B a minerálů včetně manganu, železa, hořčíku a zinku. Například 1 šálek vařeného ovsa obsahuje asi 2 miligramy železa. To dodává energii tělu a pomáhá spouštět proces přenosu kyslíku tělem z plic. Oves také poskytuje 1,5 mg zinku, což je živina nezbytná pro imunitní systém.
A jakou snídani si dáte zítra vy?