Jaký je rozdíl mezi caffé latte, cappuccino nebo macchiato?

Pokud po příchodu do kavárny tápete, co budete tím pravým ořechovým pro vás a vaše chuťové buňky, přiblížíme vám jednotlivé pojmy tak, abyste už příště věděli, co si objednat.

Caffé Latte

Pokud si rádi vychutnáte objemný a lahodný nápoj nápoj plný mléka a kávy, vsaďte na caffé latte. V kavárně byste tuto kávu měli dostat v hrnku s ouškem. Pochutná si na ní zejména ten, kdo vyhledává spíše jemnější chuť kávových nápojů. Další variantou je latté machiatto, které se obvykle připravuje do vysoké sklenice, jejíž objem by měl být více než 250 ml. V obou případech najdete v nápojích 30 ml kávy. Zbytek tvoří mléčná pěna, v případě latté machiatto dokonce teplé mléko. Pokud si tuto kávu budete objednávat v cizině, nezapomínejte na celý název. V České republice je totiž zvykem objednat jen „latte“, díky čemuž můžete obdržet jen hrneček plný mléka.

Cappuccino

Cappuccino je oblíbeným nápojem o objemu 150–180 ml. I zde tvoří 30 ml samotná káva. Zbytek tvoří teplé mléko a mléčná pěna. Ta by měla být jemná a hladká. Správně připravené cappuccino je, stejně jako caffé latte, možné ihned pít. Nemělo by vás tak v žádném případě pálit, jelikož mléko by mělo být zahřáté na méně než 65 stupňů. Díky ohřátému mléku je navíc cappuccino přirozeně nasládlým nápojem. Možná i díky tomu se těší celosvětově velké oblibě.

Espresso machiatto

A do třetice další kávový nápoj spojený s mlékem. Machiatto znamená v překladu tečkovaný nebo skvrnitý. Dost možná kvůli výslednému vzhledu kávy s kapkou mléka. Tuto specialitu nejspíš dostanete v klasickém hrnečku na espresso. A jak vypadá uvnitř? Hrneček by měl být naplněn espressem a do okraje doplněn mléčnou pěnou. Nejednoho z nás dost možná svádí toto slovo vyslovit jako mačiáto nebo machijáto. Správná výslovnost je ale makjáto. Tato káva může připomínat cappuccino, ve skutečnosti je ale mnohem silnější a aromatičtější. Vychutná si ji pro to především ten, kdo si libuje spíše ve výraznějších chutích kávy.


Domácí příprava kávy

I když je káva z kavárny skvělým způsobem, jak příjemně zakončit procházku nebo pracovní den, nemusíte se bát ani domácí přípravy kávy. Ať už máte kavárnu z ruky, nebo se vám zrovna nechce vylézt z teplého domova, dobrou kávu si můžete i v takovém případě dopřát. A jak? Třeba pomocí moka konvičky. Samovar či také moka konvička je oblíbenou součástí kuchyně všech milovníků kávy. Označována je dokonce jako kávovar, nikoliv jako nádoba k přípravě kávy. Příprava kávy v takové konvičce je celosvětově nejtradičnějším způsobem, jak si doma dopřát kvalitní šálek lahodné kávy. A jak to funguje? Moka konvička po zahřátí promění vodu v páru, tím se v nádobě zvýší tlak a voda je vytlačována vzhůru do konvičky. Vroucí voda pak protéká namletou kávu a po vytlačení vody ze spodní nádoby je v horní části připravená hotová káva. A jaká pravidla taková příprava kávy má? Káva, jež chcete použít do moka konvičky, by měla odpovídat vhodné hrubosti. V tomto případě by měla být káva hrubá jako písek. 

Autor: redakce SpokojeneZeny.cz
zavřít reklamu