Dýně sice považujeme za symbol podzimu, kdy je nejen vyřezáváme, ale také konzumujeme, polévku z dýně si ale můžete připravit kdykoliv a v jakémkoliv ročním období. Dýně je snadná na přípravu a takovou krémová polévka z máslové dýně je hotová opravdu za chviličku. Navíc vám bude chutnat i za studena.
Jak vybírat dýně?
Dýní je na trhu celá řada a je někdy těžké se zorientovat v tom, která se hodí na přípravu polévek. Nejlepší polévky jsou z dýní Hokaido a právě z máslové dýně, vhodná je ale i dýně muškátová. Chuťově připomínají obvykle batáty, polévka je z nich vždy nasládlá a pro svou zajímavou chuť se dýně výborně hodí i pro přípravu pomazánek.
V obchodě poznáte zralou dýni podle slupky, ta musí být pevná a také bez viditelných kazů. Dýně se jinak do našeho jídelníčku rozhodně hodí, jsou totiž dietní a obsahují velké množství vlákniny, vitamínů a minerálních látek. Pokud máte svou zahrádku, určitě si na ni dýni vysaďte. Při skladování na suchém místě totiž i dlouho vydrží, a tak můžete mít svou zásobu.
Krémová polévka z máslové dýně
Recept na 4 porce, doba přípravy 45 minut.
Suroviny:
- 1 máslová dýně,
- máslo,
- 1 cibule,
- 500 ml vývaru (může být masový, zeleninový nebo popřípadě z bujónu),
- 1 zakysaná smetana,
- sůl, pepř a muškátový oříšek.
Postup:
- Oloupeme si cibuli i dýni. Dýni pokrájíme na kostičky a cibuli najemno.
- Ve větším hrnci si rozpustíme kousek másla a přisypeme cibuli i dýni. Krátce osmahneme a přilijeme připravený vývar.
- Necháme dýni dusit po dobu asi 15 minut, aby nám změkla.
- Poté dýni z plotny odstavíme, necháme krátce vychladnout a rozmixujeme ji.
- Vznikne nám dýňový krém, do kterého vmícháme zakysanou smetanu, promícháme, a nakonec dochutíme solí, pepřem a špetkou muškátového oříšku podle chuti.
Tip: Pro milovníky ostřejší chuti můžeme přidat i špetku mletého chilli. Polévka se jinak může ozdobit ještě lžičkou zakysané smetany až při podávání. A výborně chutná, když se také posype praženými semínky, například dýňovými, slunečnicovými nebo mandlovými plátky.