hostina ve středověku (zdroj foto: by Mary Harrsch (CC BY-NC-SA)) | ilustrační fotografie
článek: Dnes jsou Vánoce spojeny s radostí, dárky a pospolitostí. Jak ale vypadaly Vánoce ve středověku?
Vánoce v panství
Aristokracie, pohodlně usídlená v hradech a zámcích, si 25. prosince vyměňovala vánoční dárky, jako například jemné oblečení a šperky. 1. ledna proběhlo další kolo dárcovství. Tyto „první dary“ v nadcházejícím roce byly považovány za znamení štěstí. Ale stejně jako dnes, velkou radost přinášelo množství různých druhů jídel.
Vánoční hody
Obvykle se konaly ve Velké síni hradu nebo panství. Jako první byla servírována polévka – vývar nebo slabý guláš, dále zeleninový guláš a jako maso volili bohatí méně obvyklé a jemnější druhy masa, ryby a mořské plody. Maso se peklo na rožni nad otevřeným ohněm. Kuchaři připravovali vánoční jídlo opravdu vybraně, klasikou byla kančí hlava na talíři nebo labuť či páv pečení v peří. Dezert se skládal z hustých ovocných krémů, pečiva, ořechů a exotického ovoce, například pomerančů, fíků a datlí.