Omega-3 mastné kyseliny jsou chemické sloučeniny, které jsou nezbytnou součástí každodenní stravy. Řadí se hlavně mezi tuky, z nichž nasycené jsou ty „špatné“ a měly by se omezit, aby se mimo jiné udržovala zdravá postava. Omega-3 mastné kyseliny však patří mezi ty nenasycené, které mohou dokonce pomoci vytvarovat postavu vašich snů. Mají však daleko větší vliv na zdraví organismu.
Je však třeba si uvědomit, že omega-3 mastné kyseliny lze rozdělit na:
- EPA (kyselina eikosapentaenová) – její největší účinek se projevuje ve vztahu k nervové soustavě, která ji potřebuje ke správnému fungování. V potravinách ji najdeme především v rybách.
- ALA (kyselina alfa linolenová) – nejlepším zdrojem této nenasycené mastné kyseliny jsou oleje, jako je řepkový, sójový a lněný.
- DHA (kyselina dokosahexaenová) – je nenasycená mastná kyselina, která může být v malém množství produkována v lidském těle kyselinou linolenovou. Jejími zdroji v potravinách jsou ryby a řasy.
Mnoho lidí si však z různých důvodů není schopno zajistit dostatečné množství omega-3 mastných kyselin prostřednictvím vyvážené stravy. Z tohoto důvodu se vyplatí sáhnout po hodnotném doplňku stravy, jako je ALLNURITION Omega 3 Strong (https://allnutrition.cz/ALLNUTRITION_Omega_3-opis34957.html).
Proč je důležité dbát na správnou hladinu omega-3 mastných kyselin?
Omega-3 mastné kyseliny plní v lidském organismu řadu důležitých funkcí a vykazují významné zdraví podporující vlastnosti. Odborníci na výživu a lékaři nejčastěji argumentují jejich správnou konzumací kvůli:
Podpoře nervového systému – a tím i orgánů, jako je mozek nebo oči. Mají pozitivní vliv na procesy související s pamětí, myšlením, chápáním atd. Omega-3 mastné kyseliny navíc mohou snižovat riziko Alzheimerovy choroby.
Podpora myokardu – mnoha lidem, kteří mají problémy s fungováním srdce nebo celého kardiovaskulárního systému, se doporučuje užívat omega-3 mastné kyseliny. Mají vlastnosti ředění krve a zabraňují tvorbě krevních sraženin a přetížení. Pomáhají také snižovat hladinu špatného cholesterolu a zvyšovat hladinu dobrého cholesterolu.
Mají protirakovinné účinky – snižují pravděpodobnost vzniku rakoviny prsu, prostaty a tlustého střeva. Je to dáno tím, že omega-3 mastné kyseliny mají stimulační účinek na fungování imunitního systému.
Je však třeba mít na paměti, že omega-3 mastné kyseliny nejsou jedinou složkou stravy pro dobré zdraví a pohodu. Existuje mnoho cenných živin, u kterých také hrozí z různých důvodů nedostatek. Z tohoto důvodu se vyplatí chodit na pravidelné kontroly a v případě potřeby užívat vhodné doplňky stravy.