Brokolice nepatří k těm nejoblíbenějším pokrmům, i někteří milovníci zeleniny nad tím ohrnují nos, a to je velká škoda. Brokolice je totiž velmi zdravá a dá se z ní vykouzlit rychlý oběd, který vám dodá vitamíny. A dámy, pozor, brokolice je i účinným pomocníkem při hubnutí.
Co všechno brokolice obsahuje
Brokolice je zdravá a poskytuje celou řadu vitamínů i minerálů. V podstatě se dá s klidem říci, že jde o jednu z nejzdravějších druhů zeleniny vůbec. Kromě vitamínů A, C, D, E a vitamínů z řady B1 – B6 obsahuje také důležité látky jako je železo, vápník, hořčík, zinek nebo draslík. Dále jsou v ní obsaženy také esenciální aminokyseliny, tedy látky, které zachytávají volné radikály, a proto je brokolice skvělou prevencí proti vzniku rakoviny a zpomaluje stárnutí. Zejména vhodná je jako prevence rakoviny plic.
Pomáhá také cévám, srdci a podílí se na snižování cholesterolu a krevního tlaku. Jde také o výbornou surovinu v případě, že si hlídáte svou štíhlou linii. I když je plná zdraví, obsahuje až z devadesáti procent vodu, takže se v ní nenachází kalorie a najdeme v ní jen minimum sacharidů.
Brokolice se dá péct, vařit, dusit i smažit, je tedy mnoho způsobů, jak ji upravit. Zkuste si doma udělat výborné a rychlé brokolicové placičky. Když do nich přidáte sýr, určitě chuť brokolice zvládnete, i když jí zrovna neholdujete.
Brokolicové placičky
Tento recept pro 4 osoby vám zabere asi 30–45 minut.
Suroviny:
- 1 brokolice,
- 40 gramů strouhaného sýra podle chuti,
- strouhanka,
- 1 vejce,
- 1 stroužek česneku,
- sůl a pepř,
- olej.
Postup:
- Brokolici si nejprve uvaříme doměkka, poté ji můžeme rozmačkat vidličkou nebo rozmixovat na kousky.
- Vychladlou brokolici smícháme s rozmačkaným česnekem a nastrouhaným sýrem. Přidáme jedno vejce a opět řádně smícháme. Podle hustoty směsi přidáváme postupně strouhanku. Placičky musí jít pěkně vytvarovat.
- Do směsi ještě na závěr přijde sůl a pepř podle chuti.
- Ochucenou směs tvarujeme rukama do podoby menších placiček, které se pak mohou buď smažit na rozpáleném oleji, nebo péct.
- Pokud chcete mít skutečně zdravé jídlo, je lepší placičky upéct v předehřáté troubě na 200 stupňů na pečicím papíru asi 10 minut z každé strany.
Brokolicové placičky skvěle chutnají s bramborovou kaší, vařenými brambory nebo se zeleninovým salátkem. Dobrou chuť.