Brokolicové placičky aneb udělejte si rychlý a zdravý oběd

Brokolice nepatří k těm nejoblíbenějším pokrmům, i někteří milovníci zeleniny nad tím ohrnují nos, a to je velká škoda. Brokolice je totiž velmi zdravá a dá se z ní vykouzlit rychlý oběd, který vám dodá vitamíny. A dámy, pozor, brokolice je i účinným pomocníkem při hubnutí.

Co všechno brokolice obsahuje

Brokolice je zdravá a poskytuje celou řadu vitamínů i minerálů. V podstatě se dá s klidem říci, že jde o jednu z nejzdravějších druhů zeleniny vůbec. Kromě vitamínů A, C, D, E a vitamínů z řady B1 – B6 obsahuje také důležité látky jako je železo, vápník, hořčík, zinek nebo draslík. Dále jsou v ní obsaženy také esenciální aminokyseliny, tedy látky, které zachytávají volné radikály, a proto je brokolice skvělou prevencí proti vzniku rakoviny a zpomaluje stárnutí. Zejména vhodná je jako prevence rakoviny plic.

Pomáhá také cévám, srdci a podílí se na snižování cholesterolu a krevního tlaku. Jde také o výbornou surovinu v případě, že si hlídáte svou štíhlou linii. I když je plná zdraví, obsahuje až z devadesáti procent vodu, takže se v ní nenachází kalorie a najdeme v ní jen minimum sacharidů.

Brokolice se dá péct, vařit, dusit i smažit, je tedy mnoho způsobů, jak ji upravit. Zkuste si doma udělat výborné a rychlé brokolicové placičky. Když do nich přidáte sýr, určitě chuť brokolice zvládnete, i když jí zrovna neholdujete.

Brokolicové placičky  

Tento recept pro 4 osoby vám zabere asi 30–45 minut.

Suroviny:

  • 1 brokolice,
  • 40 gramů strouhaného sýra podle chuti,
  • strouhanka,
  • 1 vejce,
  • 1 stroužek česneku,
  • sůl a pepř,
  • olej.

Postup:

  1. Brokolici si nejprve uvaříme doměkka, poté ji můžeme rozmačkat vidličkou nebo rozmixovat na kousky.
  2. Vychladlou brokolici smícháme s rozmačkaným česnekem a nastrouhaným sýrem. Přidáme jedno vejce a opět řádně smícháme. Podle hustoty směsi přidáváme postupně strouhanku. Placičky musí jít pěkně vytvarovat.
  3. Do směsi ještě na závěr přijde sůl a pepř podle chuti.
  4. Ochucenou směs tvarujeme rukama do podoby menších placiček, které se pak mohou buď smažit na rozpáleném oleji, nebo péct.
  5. Pokud chcete mít skutečně zdravé jídlo, je lepší placičky upéct v předehřáté troubě na 200 stupňů na pečicím papíru asi 10 minut z každé strany.

Brokolicové placičky skvěle chutnají s bramborovou kaší, vařenými brambory nebo se zeleninovým salátkem. Dobrou chuť.

Autor: Michaela Richterová
zavřít reklamu