I přesto, že název tohoto receptu zní španělský ptáček, tento recept ze Španělska rozhodně nepochází. V naší domovině je toto jídlo velmi oblíbené, a i když by se mělo připravovat z hovězího masa, recept má různé obdoby. My si však dnes představíme recept na opravdu poctivé ptáčky právě z hovězího masa. Který kousek se na přípravu hodí nejvíce?
Jak maso na ptáčky správně vybrat?
Na ptáčky bychom vždy měli použít maso, které se nedělí, jde tedy krásně rozříznout a pouze naklepat. Nejměkčí ptáčky budete mít určitě z hovězí roštěnky, ale použít se dá i plec nebo takzvaná květová špička. Ty vůbec nejlepší ptáčky však připravíte z kusu, kterému se říká spodní šál. Maso by vždy mělo být ideálně z mladého kusu hovězího.
Recept na hovězí španělské ptáčky
Recept na 4 porce, doba přípravy 2,5 hodiny.
Suroviny:
- 4 plátky hovězího masa (každý by měl mít asi 200 g),
- 3 cibule,
- hořčice,
- nakládané okurky,
- párky,
- špek,
- 4 vejce,
- sádlo,
- 1 l vývaru (nejlépe hovězího),
- sůl a pepř,
- bobkový list,
- nové koření.
Postup:
- Plátky hovězího masa si naklepeme, osolíme a opepříme. Následně je všechny dobře namažeme hořčicí.
- Do každého plátku masa budeme následně skládat náplň, v každém by měl být kousek špeku, kousek okurky, párek, cibule a vejce uvařené natvrdo – ingrediencí by mělo být tolik, aby nám od všeho ještě troška zbyla na omáčku.
- Maso poté dobře zabalíme a svážeme provázkem, aby náplň během přípravy nevypadla.
- V hrnci si rozpálíme kousek sádla a všechny ptáčky na něm krátce orestujeme.
- Ptáčky vyjmeme a ve stejném hrnci si opečeme ještě kousky párků, špek, cibuli a okurky.
- Přidáme k tomu koření a podlijeme připraveným vývarem. Můžeme ještě přidat lžíci hořčice.
- Do hrnce pak zpět dáme ptáčky a přikryjeme vše pokličkou.
- Za občasného míchání necháme ptáčky dusit po dobu dvou hodin.
- Nakonec můžeme ještě omáčku dochutit a je hotovo.
Hovězí španělské ptáčky můžeme podávat s houskovým knedlíkem nebo rýží.