Připravte si skvělé španělské ptáčky. Jaké maso na jejich přípravu je nejvhodnější?

I přesto, že název tohoto receptu zní španělský ptáček, tento recept ze Španělska rozhodně nepochází. V naší domovině je toto jídlo velmi oblíbené, a i když by se mělo připravovat z hovězího masa, recept má různé obdoby. My si však dnes představíme recept na opravdu poctivé ptáčky právě z hovězího masa. Který kousek se na přípravu hodí nejvíce?

Jak maso na ptáčky správně vybrat?

Na ptáčky bychom vždy měli použít maso, které se nedělí, jde tedy krásně rozříznout a pouze naklepat. Nejměkčí ptáčky budete mít určitě z hovězí roštěnky, ale použít se dá i plec nebo takzvaná květová špička. Ty vůbec nejlepší ptáčky však připravíte z kusu, kterému se říká spodní šál. Maso by vždy mělo být ideálně z mladého kusu hovězího.

Recept na hovězí španělské ptáčky

Recept na 4 porce, doba přípravy 2,5 hodiny.

Suroviny:

  • 4 plátky hovězího masa (každý by měl mít asi 200 g),
  • 3 cibule,
  • hořčice,
  • nakládané okurky,
  • párky,
  • špek,
  • 4 vejce,
  • sádlo,
  • 1 l vývaru (nejlépe hovězího),
  • sůl a pepř,
  • bobkový list,
  • nové koření.

Postup:

  1. Plátky hovězího masa si naklepeme, osolíme a opepříme. Následně je všechny dobře namažeme hořčicí.
  2. Do každého plátku masa budeme následně skládat náplň, v každém by měl být kousek špeku, kousek okurky, párek, cibule a vejce uvařené natvrdo – ingrediencí by mělo být tolik, aby nám od všeho ještě troška zbyla na omáčku.
  3. Maso poté dobře zabalíme a svážeme provázkem, aby náplň během přípravy nevypadla.
  4. V hrnci si rozpálíme kousek sádla a všechny ptáčky na něm krátce orestujeme.
  5. Ptáčky vyjmeme a ve stejném hrnci si opečeme ještě kousky párků, špek, cibuli a okurky.
  6. Přidáme k tomu koření a podlijeme připraveným vývarem. Můžeme ještě přidat lžíci hořčice.
  7. Do hrnce pak zpět dáme ptáčky a přikryjeme vše pokličkou.
  8. Za občasného míchání necháme ptáčky dusit po dobu dvou hodin.
  9. Nakonec můžeme ještě omáčku dochutit a je hotovo.

Hovězí španělské ptáčky můžeme podávat s houskovým knedlíkem nebo rýží.

Autor: Michaela Richterová
zavřít reklamu