Jak připravit dokonalé pečené vepřové koleno? Můžete to mít téměř bez práce

Pečené vepřové koleno patří k oblíbeným pochoutkám, musí se ale umět dobře připravit. Nesprávnou úpravou se může snadno stát, že bude koleno nedopečené uvnitř nebo se nepodaří vypéct kůrčičku. Přitom stačí málo a maso se může rozpadat na jazyku.

Jak maso vybrat

Na výběr máme buďto přední, nebo zadní koleno. Přední kolena jsou vždy o něco menší, až z třiceti procent pak tvoří kost – a celková váha předního kolena bývá okolo půl kilogramu. Ovšem maso je na nich lepší a podstatně libovější. Zadní vepřová kolena jsou větší, váží kolem jednoho kila, kost pak tvoří asi čtyřicet procent celkové hmotnosti. Maso je na nich tučnější, což je pro pečení lepší.

Jak na přípravu

Aby se maso doslova rozpadalo na jazyku, dá se připravit vepřové koleno na více způsobů. Koleno se může nechat nejprve předvařit, tím ale maličko přichází o šťávu a také o svou typickou chuť. Vaří se asi dvě hodiny, a to zvolna, je lepší k němu přidat při vaření česnek a koření, aby se chuť podpořila. Lepší je ale nechat koleno péct pozvolna a pomalu v troubě od samého začátku. Když se přitom polévá šťávou, je dokonalé.

Pomalu pečené vepřové koleno

Recept na 4 porce, doba přípravy 3 hodiny.

Suroviny:

  • 2 zadní vepřová kolena,
  • 3 menší cibule,
  • 4 větší stroužky česneku,
  • 3 kusy kořenové zeleniny – může být čerstvá i mražená,
  • pepř, sůl a kmín.

Postup:

  1. Nakrájíme si cibuli i zeleninu a oloupeme česnek.
  2. Kolena si pečlivě omyjeme a lehce na povrchu nařežeme, osolíme, opepříme, přidáme kmín a potřeme česnekem.
  3. Do většího pekáčku vložíme část cibule a na ni dáme kolena, nakonec zasypeme připravenou zeleninou a zbylou cibulí. Nakonec podlijeme vodou.
  4. Kolena dáme péct do trouby, kterou si předehřejeme na 200 stupňů. Pekáček na první 2 hodiny pečení přikryjeme pokličkou. Během této doby kolena pravidelně podléváme výpekem. Nezapomínáme  občas otočit.
  5. Po dvou hodinách sundáme poklici a kolena dopékáme dalších 45 minut. Opět je nutné je pravidelně polévat vzniklým výpekem.

Pečené vepřové koleno nejlépe chutná s čerstvým pečivem, ale dát si k němu můžete i vařené brambory.

Autor: Michaela Richterová
zavřít reklamu