Mnoho lidí má z přípravy krevet obavy. Krevety se přitom vaří jen krátce a není s nimi téměř žádná práce – záleží ovšem i na tom, v jakém stavu si je koupíme. Syrové krevety se musí oloupat, ty předvařené jsou už připravené k přímé tepelné úpravě. Krevety jsou jedny z nejoblíbenějších mořských plodů. Zkuste si je doma udělat se zázvorem.
Vybírejte pečlivě
Syrové krevety poznáte v obchodě na první pohled, jsou totiž šedé. Obvykle je lepší je před přípravou oloupat, menší krevety se musí oloupat vždy zasyrova, protože to jde mnohem lépe, nutné je vyndat i střívko. Větší krevety se mohou loupat i uvařené, popřípadě se v krunýři ponechají. Po oloupání se kreveta nařízne, a tenké dlouhé tmavé střívko se jednoduše vyndá. Pak už stačí krevety jen omýt – a jsou připraveny k vaření.
Tuhle práci si ale můžete ušetřit, pokud krevety už zakoupíte předvařené, oloupané a zbavené střívka. Poznáte je snadno podle barvy, protože již tepelně upravené krevety mají barvu růžovou. Mražené krevety bývají takto upravené vždy, sehnat se dají ale i čerstvé chlazené předvařené krevety.
S krevetami se dá pracovat různě, výborně chutnají třeba s rýží. Zkuste si je připravit na jednoduchý způsob se zázvorem. Podávat je pak můžete jako předkrm bez přílohy nebo jako hlavní jídlo právě s vařenou nebo smaženou rýží.
Krevety se zázvorem
Příprava tohoto receptu na 6 porcí vám zabere 15 minut.
Suroviny:
- 500 g středně velkých krevet,
- kůra z grapefruitu,
- zázvor,
- olivový olej,
- pár lístků čerstvé máty,
- sůl,
- grapefruitový džus.
Postup:
- Krevety si připravíme a krátce je povaříme, pokud je již nemáme z obchodu přímo vařené.
- Na jemném struhadle si nastrouháme asi jednu lžíci zázvoru a stejné množství grapefruitové kůry. Tu před strouháním dobře omyjeme. Najemno si nasekáme několik lístků čerstvé máty.
- Připravíme si větší mísu, ve které smícháme strouhaný zázvor, kůru z grapefruitu, mátu, přilijeme asi jednu velkou lžíci džusu a přidáme asi 3 lžíce kvalitního olivového oleje. Všechno dokonale promícháme a osolíme dle chuti.
- Nakonec přidáme do mísy připravené uvařené krevety a všechno dobře promícháme.
- Dáme do lednice uležet alespoň na 15 minut a poté můžeme podávat.
Při servírování můžeme krevety ještě dozdobit několika čerstvými lístky máty.
Tip: Pokud máte rádi ostrá jídla, kromě soli můžete ke krevetám přidat ještě špetku chilli.