Jak doma připravit krevety? Připravte si je třeba se zázvorem

Mnoho lidí má z přípravy krevet obavy. Krevety se přitom vaří jen krátce a není s nimi téměř žádná práce – záleží ovšem i na tom, v jakém stavu si je koupíme. Syrové krevety se musí oloupat, ty předvařené jsou už připravené k přímé tepelné úpravě. Krevety jsou jedny z nejoblíbenějších mořských plodů. Zkuste si je doma udělat se zázvorem.

Vybírejte pečlivě

Syrové krevety poznáte v obchodě na první pohled, jsou totiž šedé. Obvykle je lepší je před přípravou oloupat, menší krevety se musí oloupat vždy zasyrova, protože to jde mnohem lépe, nutné je vyndat i střívko. Větší krevety se mohou loupat i uvařené, popřípadě se v krunýři ponechají. Po oloupání se kreveta nařízne, a tenké dlouhé tmavé střívko se jednoduše vyndá. Pak už stačí krevety jen omýt – a jsou připraveny k vaření.

Tuhle práci si ale můžete ušetřit, pokud krevety už zakoupíte předvařené, oloupané a zbavené střívka. Poznáte je snadno podle barvy, protože již tepelně upravené krevety mají barvu růžovou. Mražené krevety bývají takto upravené vždy, sehnat se dají ale i čerstvé chlazené předvařené krevety.

S krevetami se dá pracovat různě, výborně chutnají třeba s rýží. Zkuste si je připravit na jednoduchý způsob se zázvorem. Podávat je pak můžete jako předkrm bez přílohy nebo jako hlavní jídlo právě s vařenou nebo smaženou rýží.

Krevety se zázvorem

Příprava tohoto receptu na 6 porcí vám zabere 15 minut.

Suroviny:

  • 500 g středně velkých krevet,
  • kůra z grapefruitu,
  • zázvor,
  • olivový olej,
  • pár lístků čerstvé máty,
  • sůl,
  • grapefruitový džus.

Postup:

  1. Krevety si připravíme a krátce je povaříme, pokud je již nemáme z obchodu přímo vařené.
  2. Na jemném struhadle si nastrouháme asi jednu lžíci zázvoru a stejné množství grapefruitové kůry. Tu před strouháním dobře omyjeme. Najemno si nasekáme několik lístků čerstvé máty.
  3. Připravíme si větší mísu, ve které smícháme strouhaný zázvor, kůru z grapefruitu, mátu, přilijeme asi jednu velkou lžíci džusu a přidáme asi 3 lžíce kvalitního olivového oleje. Všechno dokonale promícháme a osolíme dle chuti.
  4. Nakonec přidáme do mísy připravené uvařené krevety a všechno dobře promícháme.
  5. Dáme do lednice uležet alespoň na 15 minut a poté můžeme podávat.

Při servírování můžeme krevety ještě dozdobit několika čerstvými lístky máty.

Tip: Pokud máte rádi ostrá jídla, kromě soli můžete ke krevetám přidat ještě špetku chilli.

Autor: Michaela Richterová
zavřít reklamu