Někdo rajskou omáčku prostě zbožňuje, jiný ji nedá do pusy. Nic mezi tím neexistuje. Rajskou omáčku milují hlavně děti, a jak by ne, když je tak chutná, a hlavně sladká. Ať už ji budete podávat s knedlíkem, těstovinami, plněnými paprikami, karbanátky, sekanou nebo hovězím masem, hlavní je, aby vám chutnala.
Každý z nás totiž obvykle vaří rajskou omáčku jinak, někdo z rajčat, někdo z protlaku. A co je vlastně lepší? Jak připravit tu nejlepší rajskou, po které se bude oblizovat celá rodina?
Hlavní surovina a jak ji zvolit?
Ony už i naše babičky vařívaly rajskou omáčku z protlaku, není na tom tedy nic špatného. Omáčka z pasírovaných čerstvých rajčat je také mnohem pracnější. Pokud tedy i vy dáváte přednost protlaku, zaměřte se alespoň na jeho výběr. Není totiž protlak, jako protlak. Levné rajské protlaky totiž mají s rajčaty jen pramálo společného. Lépe tedy rozhodně uděláte, když sáhnete po stoprocentním rajčatovém pyré nebo rajčatech z konzervy. Do protlaku se proto nebojte trošku zainvestovat, ono se to skutečně projeví na celkové chuti omáčky. Rajská z protlaku se ale vždy povede.
Rajská omáčka recept
Suroviny:
- půl litru vývaru – může být i z bujónu,
- 1 větší plechovka rajského protlaku,
- asi 2 lžíce hladké mouky,
- nové koření,
- bobkový list,
- 1 menší cibule,
- sůl a popřípadě ocet na dochucení,
- cukr – může být i třtinový, lze nahradit i medem,
- olej nebo sádlo.
Postup:
- Na oleji nebo na sádle si nejprve necháme zesklovatět nadrobno nakrájenou cibuli. K ní přidáme asi tři lísky bobkového listu a pár kuliček nového koření. Až začne být cibulka zlatá, poprášíme ji hladkou moukou a vznikne nám jíška, kterou zalijeme připraveným vývarem.
- Základ na omáčku máme hotový – a je čas přidat rajský protlak, který je nutné rozmíchat. Poté osolíme a necháme vařit na mírnějším ohni.
- Vaříme do té doby, dokud omáčka nezačne mít tu správnou konzistenci. Pokud je řídká, přidáme ještě trochu protlaku.
- Poté začneme vybírat koření a dochutíme ještě cukrem, nebo medem. Kdo má rád kyselejší omáčku, může přidat i trošku octu. Pokud ale vaříme i pro děti, ocet vynecháme a necháme omáčku sladkou.
- Nakonec je dobré omáčku rozmixovat, aby v ní nebyly vidět kousky cibule. Komu to ale nevadí, může omáčku nechat tak.
Pro ještě lepší chuť a vůni je možné přidat i špetku skořice. Rajská omáčka se tradičně podává s mletým masem, plněnými paprikami nebo vařeným hovězím a knedlíkem. Chutná skvěle ale i s těstovinami.