Cibulový koláč je chutný, krásně vypadá a můžete jím uctít i blížící se návštěvu, která vám dala vědět na poslední chvíli, že dorazí. Peče se totiž jen ze základních surovin, které máte doma vždy po ruce a jeho příprava vám zabere jen minimum času. Zato parádu s ním uděláte velikou. Skvěle se hodí i na večerní chvíle u televize.
Cibulový koláč se hodí na mnoho příležitostí
Cibulový koláč může vypadat ze začátku složitý a zdlouhavý na přípravu. Ve skutečnosti tomu tak není a vy si tento recept můžete založit k těm, který připravíte pro návštěvu na poslední chvíli. Hodí se však i k jiným příležitostem:
- Na svátečně prostřený stůl – při oslavách narozenin jím nikdo nepohrdne.
- Odpolední slaný dezert ke kávě – pokud máte už dost sladkých jídel, cibulový koláč bude příjemná změna.
- Večer u televize také nemusíte sedět po prázdnu.
Cibulový koláč
Na přípravu tohoto slaného dezertu pro 6 osob budete potřebovat:
- 1 lžičku cukru krupice,
- 5 vajec velikosti M,
- 4 lžíce rostlinného oleje,
- 350 g hladké mouky,
- 200 g anglické slaniny, nejlépe královské,
- 250 ml zakysané smetany,
- 125 ml polotučného mléka,
- 600 g cibule,
- 2 plné hrsti čerstvě nasekané pažitky,
- 2 plné hrsti čerstvě nasekané petrželky,
- 25 g čerstvého droždí,
- 1 lžičku soli s jódem,
- 1 menší lžičku čerstvě mletého černého pepře.
Pracovní postup
Cibulový koláč je poměrně jednoduché jídlo a na jeho přípravu budete potřebovat zhruba 60 minut.
- Nachystejte si větší mísu, do které dáte zhruba 50 g mouky, kvasnice, vlažné mléko, 1 vejce a olej.
- Ingredience lehce promíchejte a nechte zhruba 20 minut kynout na teplém místě.
- Mezitím si oloupejte cibuli a slaninu a nakrájejte je na tenčí plátky.
- Vezměte si středně velkou pánev a tenké plátky slaniny na ní dozlatova osmahněte. Na výpeku, který po slanině zbyl, osmahněte cibuli.
- Poté se vraťte k těstu a ke kvásku, který jste si připravili, přidejte zbylou mouku.
- Vypracujte hladké těsto a opět mu dopřejte dalších 20 minut na vykynutí.
- Vezměte si středně velkou misku a smíchejte v ní zakysanou smetanu, zbylá vejce, pažitku, petrželku, sůl a pepř.
- Připravte si plech na pečení a vymažte ho tukem, nebo jej vyložte pečicím papírem.
- Na takto připravený plech přemístěte vykynuté těsto a rozválejte ho do tvaru pizzy.
- Těsto pokryjte opečenou cibulí a anglickou slaninou.
- Vše přelijte připravenou směsí ze zakysané smetany a bylinek.
- Pečte v předem vyhřáté troubě na 200 °C zhruba 20 minut.
K cibulovému koláči se v podzimních měsících skvěle hodí burčák a přes léto dobře vychlazené pivo. Pokud nemůže alkohol, vsaďte na jablečný džus.