Cibulový koláč aneb jak si zpestřit svůj jídelníček?

Cibulový koláč je chutný, krásně vypadá a můžete jím uctít i blížící se návštěvu, která vám dala vědět na poslední chvíli, že dorazí. Peče se totiž jen ze základních surovin, které máte doma vždy po ruce a jeho příprava vám zabere jen minimum času. Zato parádu s ním uděláte velikou. Skvěle se hodí i na večerní chvíle u televize.

Cibulový koláč se hodí na mnoho příležitostí

Cibulový koláč může vypadat ze začátku složitý a zdlouhavý na přípravu. Ve skutečnosti tomu tak není a vy si tento recept můžete založit k těm, který připravíte pro návštěvu na poslední chvíli. Hodí se však i k jiným příležitostem:

  • Na svátečně prostřený stůl – při oslavách narozenin jím nikdo nepohrdne.
  • Odpolední slaný dezert ke kávě – pokud máte už dost sladkých jídel, cibulový koláč bude příjemná změna.
  • Večer u televize také nemusíte sedět po prázdnu.

Cibulový koláč

Na přípravu tohoto slaného dezertu pro 6 osob budete potřebovat:

  • 1 lžičku cukru krupice,
  • 5 vajec velikosti M,
  • 4 lžíce rostlinného oleje,
  • 350 g hladké mouky,
  • 200 g anglické slaniny, nejlépe královské,
  • 250 ml zakysané smetany,
  • 125 ml polotučného mléka,
  • 600 g cibule,
  • 2 plné hrsti čerstvě nasekané pažitky,
  • 2 plné hrsti čerstvě nasekané petrželky,
  • 25 g čerstvého droždí,
  • 1 lžičku soli s jódem,
  • 1 menší lžičku čerstvě mletého černého pepře.

Pracovní postup

Cibulový koláč je poměrně jednoduché jídlo a na jeho přípravu budete potřebovat zhruba 60 minut.

  1. Nachystejte si větší mísu, do které dáte zhruba 50 g mouky, kvasnice, vlažné mléko, 1 vejce a olej.
  2. Ingredience lehce promíchejte a nechte zhruba 20 minut kynout na teplém místě.
  3. Mezitím si oloupejte cibuli a slaninu a nakrájejte je na tenčí plátky.
  4. Vezměte si středně velkou pánev a tenké plátky slaniny na ní dozlatova osmahněte. Na výpeku, který po slanině zbyl, osmahněte cibuli.
  5. Poté se vraťte k těstu a ke kvásku, který jste si připravili, přidejte zbylou mouku.
  6. Vypracujte hladké těsto a opět mu dopřejte dalších 20 minut na vykynutí.
  7. Vezměte si středně velkou misku a smíchejte v ní zakysanou smetanu, zbylá vejce, pažitku, petrželku, sůl a pepř.
  8. Připravte si plech na pečení a vymažte ho tukem, nebo jej vyložte pečicím papírem.
  9. Na takto připravený plech přemístěte vykynuté těsto a rozválejte ho do tvaru pizzy.
  10. Těsto pokryjte opečenou cibulí a anglickou slaninou.
  11. Vše přelijte připravenou směsí ze zakysané smetany a bylinek.
  12. Pečte v předem vyhřáté troubě na 200 °C zhruba 20 minut.

K cibulovému koláči se v podzimních měsících skvěle hodí burčák a přes léto dobře vychlazené pivo. Pokud nemůže alkohol, vsaďte na jablečný džus.

Autor: Michaela Richterová
zavřít reklamu